Gràcia és l’únic districte que té una Comissió del Nomenclàtor. Aquest grup s’encarrega de proposar noms per a espais nous i també de fer estudis sobre noms ja existents. És el cas de les santes dels voltants de la plaça de Trilla: Santa Rosa, Santa Àgata i Santa Magdalena. El possible canvi d’aquest últim nom, Santa Magdalena, ha generat inquietud entre els veïns del carrer, que han recollit signatures contra que es recuperi el nom genuí de Magdalena, que tenia per cognom Escarabatxeras.

Noms de carrers de la família d’Àgata Badia

Els carrers dels voltants de la plaça de Trilla tenen vinculació amb aquesta família responsable de la urbanització de la zona. Els terrenys eren propietat d’Antoni Trilla, i va ser la seva esposa —Àgata Trilla de casada, Badia de soltera— qui va ordenar-ne la urbanització i va posar als carrers els noms de la família: la seva sogra, el carrer de Santa Magdalena; la seva mare, el carrer de Santa Rosa; el seu marit, la plaça de Trilla; el seu pare, el carrer de Badia; i el seu sogre, el carrer de Trilla.

Rebatejar els noms de santes pels reals

En aquella època, els noms de dones no tenien importància, però el Taller d’Història de Gràcia ha fet un estudi per fer justícia a aquestes dones que no eren santes i que van tenir a veure amb la urbanització d’aquesta zona de Gràcia al segle XIX. Una de les propostes fetes a la Comissió del Nomenclàtor és canviar la denominació de Santa Magdalena pel seu nom real: Magdalena Escarabatxeras.

Els veïns del carrer no volen el canvi, ja que consideren que no és un nom apropiat. Per això, en conèixer la proposta, van recollir 76 signatures. Cari Balbastre, veïna que ha impulsat la recollida, explica: “Les nou primeres lletres són ‘escarabat’. El que no volem és que ens acabin dient el carrer dels escarabats. Esperem que ens consultin i a partir del que resulti a veure què fan amb el nom d’aquest carrer”.

El Nomenclàtor estudiarà el rebateig

Els veïns van portar la qüestió a l’última Audiència Pública de Gràcia, ja que asseguren que no havien tingut resposta de la instància presentada amb les signatures. El districte de Gràcia explica que és un tema que està en estudi. La consellera de Memòria Històrica, Àngels Tomàs, assegura: “Li hem de donar una volta a veure com ho resolem ajustant-nos a la realitat, que no eren santes, i sense incomodar els veïns i veïnes”.

La Comissió del Nomenclàtor de Gràcia es reunirà a principis de novembre i es tornarà a debatre la proposta, que també inclou canviar el nom de Santa Àgata per Àgata Badia o Trilla, i el de Santa Rosa per Rosa Puigrodon.