Una voluntària d'Avismón lliure una coca de Sant Joan a una persona gran

(ACN) El Departament de Salut ultima un protocol per fer més flexible la normativa de visites i sortides a les residències. El director estratègic d’Atenció Primària, Rafa Ruiz, ha reconegut en una entrevista a TV3 que calia “afinar” aquesta qüestió i que publicaran el nou protocol a finals de setmana o principis de la següent. Les noves directrius establiran que es tindrà més en compte la situació epidemiològica de la residència i no tant la de regió sanitària on es troba, tot i que també s’haurà d’avaluar. Actualment, el 95 % de les residències estan en situació verda o taronja, un escenari que permetria flexibilitzar les entrades i sortides.

La proposta preveu que els residents puguin rebre visites i que també puguin fer sortides a casa seva o a l’exterior a fer un passeig de manera més fàcil. La idea és que com a mínim hi pugui haver una visita a la setmana. Per norma general, la situació de la residència serà la que en marcarà les pautes. No obstant això, si la situació epidemiològica de l’entorn és molt dolenta i hi ha un risc excessiu s’actuarà en conseqüència en el territori en concret.

0,6 % dels residents amb covid

De les 53.000 persones que viuen en residències a Catalunya, el 0,6 % està actualment afectat de covid-19. “Això són menys de 300”, ha explicat Ruiz. Aquesta situació és la que ha fet al Departament de Salut “plantejar flexibilitzar” el règim de visites. També ha reconegut que durant moltes setmanes se n’ha prioritzant “la part més clínica” i que potser s’ha deixat de banda altres aspectes, com els afectius i socials.

Proves PCR als treballadors

D’altra banda, ha explicat que aquesta setmana s’han començat a fer PCR als treballadors de les residències i que es treballa per determinar el llindar a partir del qual es faran periòdicament i amb quina freqüència. A més, està previst fer un estudi serològic tant als residents com als treballadors.