piscina natació

Un dels motius que van empènyer la Vilma Aquino i el seu fill amb autisme a marxar del Perú va ser trobar un país i una ciutat menys hostil amb el trastorn de l’infant. Fins ara la família estava contenta a Barcelona ─amb el tracte a l’escola, per exemple─ però s’han topat amb una barrera: el nen no pot fer classes de natació com a extraescolar al Centre Esportiu Municipal (CEM) la Verneda per falta de monitor de suport.

La situació va agafar mig desprevinguda la Vilma perquè, assegura, ella ja havia fet la sol·licitud pertinent al CEM el juny passat, amb prou temps perquè s’assignés a l’Stefano el professional especialitzat que necessita. Però, critica, la documentació deuria perdre’s pel camí perquè el 7 d’octubre, quan les classes de piscina van començar, l’infant no va passar de la porta del centre esportiu, amb la bossa sense desfer i la il·lusió perduda.

Sense cap solució després de 15 dies

L’Stefano no tenia monitor de suport, no va poder iniciar les classes i, segons la mare, a punt de finalitzar el mes, encara no s’ha trobat una solució més enllà d’assegurar-li que li tornaran els diners que havia avançat per a l’extraescolar, uns 50 euros per trimestre. De professional que l’acompanyi, ara per ara, no n’hi ha. A banda d’autisme, l’infant té hipotonia ─to muscular reduït─ i necessita fer esport per tenir cura de la seva salut.

La família se sent desatesa i reclama que tot plegat es desencalli. Mentrestant, l’Ajuntament ha explicat a betevé que l’Institut Barcelona Esports (IBE) està treballant per assignar al més ràpid possible un monitor a l’Stefano, així com a la resta d’infants amb necessitats especials que han fet la petició. Lamenta, però, que la falta de personal especialitzat fa molt difícil la cerca i, de fet, estudien propostes de millora de cara al curs vinent.

256 peticions de monitor per al curs 2022-2023

El consistori revela que l’IBE té enguany 256 peticions d’aquest servei de monitoratge sobre la taula, un 25 % més que l’any passat. D’aquestes, un 16 % de famílies estan en espera ─42 en total─ i s’està mirant que tinguin professional assignat amb la màxima celeritat. De moment, aquest curs 2022-2023 ja s’han resolt 214 casos de criatures que ho han requerit.

El cas de l’Abril va revolucionar l’Escola Teixidores de Gràcia

A principis d’octubre una família ja va denunciar als informatius de betevé un cas similar: el de l’Abril, una nena amb trastorn de l’aspecte autista que tampoc podia fer piscina. El mur amb què es va topar l’Abril va fer que tota l’Escola Teixidores, a la Vila de Gràcia, es mobilitzés, també els seus companys de classe. Van decidir plantar-se fins que ella no tingués monitor de suport i pogués banyar-se.