Els infants de primer de l’Escola Teixidores, a la Vila de Gràcia, s’han plantat i no volen començar a fer piscina fins que la seva companya Abril, amb autisme, no pugui fer l’activitat amb ells. Fins a aquest dimecres a la tarda la nena no tenia assignat el monitor de suport necessari per poder-s’hi banyar. Un desajust que ha mobilitzat tota la comunitat educativa.

“Si l’Abril no es banya, jo tampoc”

Aquest dimarts els infants havien de començar l’activitat de piscina, però s’hi van negar en rodó si no podien anar-hi tota la classe. Quan ho van saber, van decidir en untre tots plantar-se i no fer l’activitat. I fins i tot van fer polseres i cartells amb el lema “Si l’Abril no es banya, jo tampoc”. Les famílies i l’escola s’han sumat a la mobilització iniciada pels infants i des de la Comissió d’Inclusió i Drets dels Infants de l’AFA del centre.

El cas de l’Abril no és únic
A Barcelona hi ha almenys 17 infants que comencen el curs sense monitor de piscina

L’Ajuntament garanteix que hi haurà monitor

Fonts municipals han confirmat a betevé que la falta de monitor es fruit d’un desajust. I finalment dimarts de la setmana que ve l’Abril ja tindrà l’acompanyant necessari per poder fer el curs de piscina. De fet el consistori ja ho ha comunicat a l’escola, però ni l’AFA ni els pares de l’Abril no han rebut la comunicació oficial.

L’anunci de la incorporació d’un monitor de piscina ha agafat per sorpresa l’AFA de l’escola, perquè fins ara no ha rebut cap notificació oficial i tampoc té constància que se n’hagi informat la família de l’Abril. De fet han conegut la notícia pels mitjans de comunicació. Les famílies tenen clar que si dimarts no apareix el nou monitor, els infants tornaran a plantar-se i es negaran a fer piscina sense la seva companya.

Trobar una solució com més aviat millor

El pare de la criatura ha explicat a betevé que el problema és que la vetlladora —persona que dona suport a la nena— no pot banyar-se amb ella perquè l’assegurança no ho té previst. Fonts municipals han explicat a betevé que són conscients del cas i que s’està treballant per trobar una solució i l’acompanyament necessari perquè l’Abril pugui fer l’activitat.

L’Ajuntament de Barcelona finança una hora setmanal de piscina a tots els infants de primer de primària de la ciutat dins el programa “Jo nedo”. Hi participen 7.600 alumnes ordinaris i un miler més amb necessitats educatives específiques, que tenen un monitor de suport per garantir que faci l’activitat.