Veïns i entitats del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera han creat la plataforma Salvem el Solar dels Jutjats. L’entitat neix per reclamar a les administracions, municipal i autonòmica, que aquest terreny del passeig de Lluís Companys, en desús des del 2009, es destini a usos socials.

L’Ajuntament és la propietària del sòl, i el va cedir a la Generalitat per a usos judicials. Tot i això, des del 2009 està en desús, i la Generalitat ha manifestat que hi farà la nova Audiència Provincial de Barcelona, però no hi ha cap calendari sobre la taula. El districte de Ciutat Vella ja va demanar a la Generalitat que mentre l’equipament judicial no arriba hi faci habitatge temporal.

Plataforma en creixement

El solar del passeig de Lluís Companys, amb 5.400 metres quadrats de superfície, ha d’acollir equipaments i habitatge públic, segons veïns i entitats del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Per pressionar especialment la Generalitat, han creat la plataforma. “Necessitem habitatge aquí perquè els desnonaments són constants, la precarietat en què molta gent viu en aquest barri no els deixa pagar els lloguers”, explica Jordi Papell, president de l’Associació de Veïns Casc Antic. Fonts de la mateixa entitat afegeixen que en aquest solar també s’hi podria fer una residència per a gent gran, una llar d’infants i un nou CAP.

El solar està en desús des del 2009

El solar és de propietat municipal i es va cedir a la Generalitat als anys 80 per a usos judicials. Des del 2009 està buit, ja que l’activitat es va traslladar a la Ciutat de la Justícia. Tot i això, la Generalitat ha manifestat la intenció de fer-hi la nova Audiència Provincial de Barcelona. El plenari del districte de Ciutat Vella va aprovar el juliol de 2018 una proposició de Barcelona en Comú que instava el govern català a deixar sense validesa aquest acord d’ús i així poder destinar el terreny a habitatge protegit, equipaments i espai públic.