(ACN) El coronel de la Guàrdia Civil i coordinador del dispositiu de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, ha negat que tingués funcions de comandament i ha dit que, si n’hagués tingut, la primera decisió hauria estat “apartar” Trapero, a qui ha acusat de “posar pals a les rodes” a l’hora d’impedir el referèndum. Durant la seva declaració com a testimoni a l’Audiència Nacional en el judici al major dels Mossos, Pérez de los Cobos ha assegurat que Trapero no va col·laborar ni tampoc va “demanar ajuda”.

“Trapero estava al lloc oposat”

Pérez de los Cobos ha assegurat que va faltar “voluntat” i que si el major de la policia catalana hagués dit a Puigdemont que “es trobarien els Mossos davant” possiblement no hauria tirat endavant el referèndum. El coronel ha afirmat que les actuacions del cos autonòmic anaven més encaminades a facilitar la convocatòria que a impedir-la. “Estava clar que el senyor Trapero estava al lloc oposat al que li corresponia”, ha dit.

Les intervencions de Guàrdia Civil i CNP

De los Cobos ha explicat que les primeres intervencions de l’1-O les havien de fer els Mossos, però en veure que eren “insuficients, inadequades i ineficaces”, va actuar la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.  El coronel ha insistit en la “proporcionalitat” de l’actuació policial i ha detallat que per garantir-la els agents “gairebé no van fer servir material antidisturbis”. Tot i això, ha dit que a la majoria dels locals van ser rebuts amb una “forta agressivitat” i, en alguns casos, “la virulència va ser tan elevada, que les unitats van decidir avortar-ho per evitar conseqüències irreparables”.

Enfrontament verbal amb Trapero

Pérez de los Cobos també s’ha referit a una reunió amb la magistrada del TSJC, Mercedes Armas. Trapero “pretenia” que ordenés aturar les intervencions de la policia al·legant que hi hauria incidents d’ordre públic però la magistrada va ordenar complir el “mandat judicial”. En aquell moment, ha detallat que ell i Trapero van tenir un enfrontament verbal: “Ell considerava que el que estàvem fent no era apropiat i jo li vaig dir que era al revés”, ha dit.