El Comitè d’Anàlisi i Seguiment de Malalties Transmissibles Emergents d’Alt Risc s’ha reunit aquest dilluns per mirar d’activar un protocol davant de la possible aparició a Catalunya d’algun cas de coronavirus. Des del comitè s’ha fet una crida a la calma posant un exemple força esclaridor. La taxa de mortalitat del coronavirus es situa en el 3 % i en el cas de la grip comuna arriba fins al 10 %, per tant, no creuen que la seva incidència clínica pugui arribar a ser gaire alta.

El protocol

El protocol es posarà en marxa quan algun professional sanitari sospiti que el seu pacient pugui ser portador del coronavirus. Existeixen dos criteris epidemiològics i dos de clínics que activen el protocol. Es pregunta al pacient si ha estat en els darrers deu dies en algunes de les ciutats on s’ha detectat el virus i si ha tingut contacte amb alguna persona que hagi patit els símptomes de la malaltia. Pel que fa als criteris clínics, el sanitari ha de saber si el pacient pateix alguna infecció respiratòria greu, febre, mal de coll o dificultat per respirar. Si respon afirmativament a una de les preguntes de cada criteri, el protocol s’activa. El laboratori de suport de vigilància epidemiològica farà les proves pertinents i en cas positiu es traslladarà el pacient a l’hospital i se l’aïllarà. Segons Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, s’apliquen les mesures semblants a la d’un xarampió o una tuberculosi pel que fa al perill de transmissió. Com que no existeix cap vacuna per aquest virus, només es poden tractar els símptomes, que poden anar des d’una tos fins a una pneumònia greu.

El Mobile no preocupa

No preocupa en excés l’arribada dels congressistes del Mobile World Congress, molts d’ells procedents de països asiàtics. Des del comitè asseguren que se’ls tractarà com a qualsevol altre turista i si s’ha detectat algun símptoma del coronavirus a l’aeroport de sortida, es controlarà el possible malalt un cop arribi a Barcelona. També des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’estarà en contacte amb el servei assistencial propi del Mobile per estar informats de possibles nous casos que es puguin produir.