L’Ajuntament vol recuperar la gestió del solar dels antics jutjats per fer-hi habitatge públic i equipaments, entre els quals estaria la nova comissaria de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella. Aquest solar, als anys 80, l’Ajuntament el va cedir a la Generalitat per a usos judicials, que es van mantenir fins al trasllat de l’activitat a la Ciutat de la Justícia.

El plenari del districte de Ciutat Vella ha aprovat una proposició de Barcelona en Comú que insta el govern català a deixar sense validesa aquest acord d’ús i així poder destinar el terreny a habitatge protegit, equipaments i espai públic.

El solar del passeig de Lluís Companys, de 5.400 metres quadrats, ocupava fins al 2009 els antics jutjats, l’enderrocament dels quals es va iniciar el setembre passat.

L’Audiència Provincial, sense data ni pressupost

La Generalitat havia manifestat la intenció d’aixecar en aquest solar la nova Audiència Provincial de Barcelona però no ha concretat ni calendari ni tampoc no té una partida pressupostària assignada.

La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin explica que “davant d’aquesta situació i davant la necessitat d’habitatge públic i equipaments que hi ha Ciutat Vella, en particular, i a la ciutat en general, l’Ajuntament vol recuperar la gestió del solar“. Les mateixes fonts han senyalat que un dels equipaments que farien en aquest solar seria la nova comissaria de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella.

Revertir l’acord d’ús entre Generalitat i Ajuntament

Recuperar la gestió del solar passa, segons fonts municipals, per revertir l’acord entre les dues administració. El districte de Ciutat Vella ja ha fet un primer pas en aquest sentit.

La regidora del districte explica que “els termes en què es va fer la cessió als anys 80 no determinen aquest temps màxim que pot estar en desús el solar com perquè l’Ajuntament recuperi la seva posició”. Aquest, segons les mateixes fonts, és un dels temes que està estudiant l’Ajuntament. Gala Pin assegura que “L’òptim seria arribar a un acord amb la Generalitat amb qui espero que tinguem aquesta visió compartida que cal poder construir habitatge públic al centre de Barcelona i cal tenir també equipaments.”