Les consultes a les urgències de salut mental de Sant Joan de Déu s’han multiplicat els darrers mesos. Concretament van créixer un 47 % durant el primer trimestre de l’any. Des de l’hospital alerten que les darreres setmanes han arribat a atendre entre 3 i 4 casos d’intent de suïcidi. La xifra l’ha donat a conéixer el gerenet del Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo, i multiplica per vuit les atencions d’abans de la pandèmia, quan eren entre tres i quatre intents de suïcidi a la setmana.

Aquest increment és només la punta de l’iceberg d’una situació de molt de patiment que està afectant els nostres nens i joves”
Manel del Castillo, gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu

Castillo alerta d’aquesta situació en un fil a Twitter, en què assegura que aquest increment és només “la punta de l’iceberg d’una situació de molt de patiment que està afectant els nostres nens i joves”.

“És l’hora de posar el focus en els nostres joves”

El gerent de Sant Joan de Déu posa sobre la taula la necessitat de valorar l’impacte de la pandèmia sobre la salut mental dels joves, de la mateixa manera que es valora el risc de contagis. Del Castillo qüestiona que es critiqui els joves per sortir a la nit, i també que a l’inici de la pandèmia es deixés els nens sense escola “sense cap evidència científica”. “Un any de confinament per a un jove de 15 anys és una part molt important de la seva vida”, afirma.

Les restriccions, especialment difícils per als adolescents

Segons la cap d’Àrea de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu, Montserrat Dolz, les restriccions i el confinament han estat especialment difícils per als adolescents. Els especialistes recorden que es troben en una etapa de creixement constant, en la qual la relació amb l’entorn més proper té especial importància. I durant el darrer any, molts d’aquests vincles s’han trencat.

Entre els transtorns que més es detecten hi ha els de conducta alimentària o per ansietat. Els metges indiquen que cal anar a l’especialista si durant 15 dies la família de l’adolescent observa que té alteracions del son, tristesa, apatia o irritabilitat.