reunió víctimes 17A

Aquest matí, les víctimes de l’atemptat del 17-A s’han reunit per valorar la sentència del judici, que es va conèixer el 27 de maig. L’Audiència Nacional ha condemnat els tres acusats pels fets d’Alcanar i a dos d’ells com a pertinença a grup terrorista, però no per l’assassinat de 16 persones i haver-ne ferit 140, com demanaven les víctimes.

En aquesta trobada han participat membres de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats pel Terrorisme (UAVAT) i de l’Associació 11M Afectats del Terrorisme. També ha assistit a la reunió Marc Serra, el regidor de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament, que ha mostrat el seu suport a les víctimes.

Víctimes de l’atemptat de la Rambla, al judici

Les víctimes del 17-A titllen d’agredolça la sentència

Les reaccions a la sentència es van poder escoltar aquesta setmana. L’assessor de la UAVAT, Robert Manrique, va anunciar en un primer moment que era partidari de recórrer contra la resolució de l’Audiència Nacional perquè insisteix que si se’ls ha condemnat per pertànyer a la mateixa cèl·lula terrorista que els autors materials dels atacs, s’ha de valorar la col·laboració entre tots ells per efectuar els atemptats. Aquesta opinió també la comparteix l’advocat de l’Associació 11M, Antonio Segura, tot i que en aquest cas encara no han decidit si hi recorreran.

Malgrat tot, també es mostren satisfets en certs punts. En la sentència s’han reconegut 315 víctimes de l’atemptat, una xifra superior a la que hi havia fins a aquell moment. A més, també ha reconegut sobre paper el maltractament institucional que han patit les víctimes. “Això no són fets aïllats, s’han fet les coses malament”, ha sentenciat la presidenta de la UAVAT, Sara Bosch.

L’Ajuntament es compromet a seguir treballant per reparar el dany a les víctimes

L’Ajuntament es va personar en la causa i aquest diumenge el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha explicat que seguiran treballant per reparar el dany a les víctimes: “Creiem que la feina avui no ha acabat gens, ni de bon tros. Aquesta sentència és un punt i seguit. Encara ens queda moltíssima feina. La sentència ens obra la possibilitat de la reparació de les víctimes. Això vol dir recursos, suport, advocats…”

53 anys, la pena més alta

L’atac terrorista a la Rambla i a Cambrils va tenir lloc el 17 d’agost del 2017. El judici pels atemptats va quedar vist per a sentència el 17 de febrer, després de tres mesos.

Judici pels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils: tot el que n’has de saber

La pena més alta és de 53 anys i sis mesos de presó per a Mohamed Houli Chemlal. Per a Driss Oukabir, imposen 46 anys de reclusió per delictes de pertinença a organització terrorista; tinença, dipòsit i fabricació de substàncies o aparells explosius, i estralls en temptativa de caràcter terrorista, amb 29 delictes de lesions per imprudència greu per l’explosió d’Alcanar.

Per al tercer dels acusats, Saïd ben Iazza, l’Audiència ha sentenciat una condemna de vuit anys de presó pel delicte de col·laboració amb una organització terrorista i l’inhabilita també de manera absoluta.