caixa vacunes covid

En aquesta pàgina hem seguit minut a minut l’última hora sobre el coronavirus a Catalunya del 28 al 30 de maig. Aquests dies ha estat notícia que els grups bombolla continuaran el curs 2021-22. També destaquem que l’Apolo ha reobert la sala de concerts, després de més d’un any tancat pel coronavirus i la tendència a la baixa del nombre d’hospitalitzats a les UCI catalanes.

Últimes notícies del coronavirus del 29 de maig

Casos, PCR, hospitalitzacions i UCI

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, els positius amb una prova superen els 627.414 a Catalunya. Del 20 al 26 de maig es van detectar 3.987 positius amb una prova diagnòstica. Segons l’últim balanç de Salut, hi ha 732 persones ingressades als hospitals. A les UCI hi ha 256 pacients crítics. La setmana passada es van comunicar 31 morts i des de l’inici de la pandèmia són 22.171 persones.

BALANÇ D’ESPANYA: 3.668.658 casos confirmats (PCR i TA) i 79.905 morts
BALANÇ DE CATALUNYA:  627.414 casos (PCR i TA) i 22.171 morts

20:45
   

Finalitzem el seguiment en directe del coronavirus a Catalunya

Fins aquí la cobertura en directe sobre l’actualitat relacionada amb el coronavirus a Catalunya del 28, 29 i 30 de maig. Moltes gràcies per seguir-nos. Tornarem demà!

20:42
   

Aquesta setmana comença la vacunació de les persones sense llar a Barcelona

A partir de dijous, 3 de juny, les persones que dormen al carrer es podran vacunar al centre obert d’Arrels Fundació amb una sola dosi (és a dir, la de Janssen). També la parròquia de Santa Anna ha anunciat que el seu Hospital de Campanya serà un dels punts de vacunació per a persones sense llar a partir de divendres, 4 de juny. No es tindrà en compte l’edat que tinguin ni la documentació.

20:08
   

Científics descobreixen els canvis que han de fer AstraZeneca i Janssen per evitar els trombes

Un grup de científics alemanys han descobert per què les vacunes d’AstraZeneca i Janssen poden provocar casos rars de trombosi de sins venosos. L’investigador Rolf Marschalek, el líder de l’estudi, ha explicat que el principal problema està en els vectors d’adenovirus. Aquest mecanisme suposa que part del sèrum arribi al nucli de la cèl·lula, lloc en el qual algunes proteïnes s’enganxen o se separen per crear-ne de noves. No obstant això, algunes d’aquestes proteïnes no poden unir-se a la membrana de la cèl·lula, s’escapen i donen lloc als pocs però greus trombes. D’aquesta manera, pensen que les farmacèutiques poden modificar els seus sèrums perquè deixin de produir aquest greu efecte advers.

vacuna AstraZeneca

19:42
   

Accés restringit a platja de la Nova Icària, però la gent hi accedeix retirant les tanques

Aquest diumenge a la tarda sis de les 10 platges de Barcelona han arribat al nivell d’ocupació alta, segons el web de l’Ajuntament. Tot i això, no han arribat a ocupació molt alta (quan han de tancar i limitar l’entrada a l’espai). No obstant això, a les entrades de la platja de la Nova Icària hi havia unes tanques municipals que hi restringien l’accés amb un cartell que indicava que la platja estava tancada. Malgrat tot, la gent les retirava per poder-hi entrar, ja que no en totes les entrades hi havia vigilants.

18:57
   

França obre la vacunació a tota la seva població adulta a partir de dilluns

A partir d’aquest dilluns, qualsevol ciutadà francès major d’edat podrà ser vacunat contra el coronavirus. D’aquesta manera, desapareixen els rangs d’edat per accedir a les dosis, ja que fins ara França havia seguit un sistema similar a el d’Espanya, prioritzant la gent gran i les persones en risc per patir altres malalties. El proper pas serà començar a vacunar els adolescents d’entre 12 i 15 anys. Aquesta setmana, l’EMA va aprovar la vacuna de Pfizer per a aquest grup d’edat.

17:52
   

Felip VI, vacunat contra la covid-19

Fonts de La Zarzuela han comunicat que el rei Felip VI ja ha rebut la vacuna contra el coronavirus. El monarca, de 53 anys, ha rebut aquest cap de setmana el vaccí al WiZink Center de Madrid, un dels punts de vacunació instal·lats pel govern de la comunitat. No han especificat, però, quina vacuna ha rebut.

16:59
   

El passaport o certificat covid per moure’s per la UE: tot el que n’has de saber

La Unió Europea ha acordat crear un passaport covid, que ha anomenat certificat digital UE Covid. Aquest certificat, també anomenat inicialment passaport verd sanitari, permet una mobilitat segura entre tots els països de la UE i l’estranger, tant per treballar com per fer turisme, i entrarà en vigor, com a màxim, l’1 de juliol. En aquest enllaç t’expliquem tots els detalls d’aquest document, que no serà obligatori per viatjar però sí que facilitarà la mobilitat per la UE.

Passaport covid

15:03
   

Els usuaris de jocs en línia van créixer més d’un 8 % el 2020 amb la pandèmia

El nombre d’usuaris de jocs en línia a Espanya va créixer més d’un 8 % l’any 2020 amb la pandèmia, segons l’informe Anàlisi del perfil del jugador online, elaborat per la Direcció General d’Ordenació del Joc (DGOJ). El nombre total d’usuaris de jocs en línia actius a Espanya va arribar a gairebé 1,5 milions de persones. Es considera que un usuari ha estat actiu si en el període d’un mes natural ha realitzat com a mínim una aposta.

14:30
   

Cita per demanar hora per vacunar-se de la covid

Avança el ritme de vacunació de la covid-19 i es van obrint més possibilitats i franges d’edat per demanar cita per a la vacuna a Salut per a tots aquells que viuen a Catalunya. De moment, s’administren vaccins a la població de més edat, amb l’obertura progressiva de franges amb persones més joves. T’expliquem en aquest enllaç tot el que has de saber sobre la vacunació a Catalunya, com pots demanar cita per a la vacuna de la covid al CatSalut i com en rebràs tota la informació en les properes setmanes.

vacuna covid web salut cita prèvia

13:23
   

Més de 5.500 persones desallotjades la matinada de diumenge

Torna a augmentar la participació en botellades en cap de setmana a Barcelona. Durant la matinada de diumenge, en el dispositiu conjunt de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra, s’han desallotjat 5.595 persones per formar aglomeracions en espais públics de la ciutat, un augment destacable en comparació amb les 1.552 persones de la setmana passada. Les reunions s’han produït en els punts habituals amb concentracions massives al passeig del Born i el de Lluís Companys, la platja de la Barceloneta i davant del MACBA.

12:11
   

Els crítics per covid baixen a 256 i els ingressats en planta pugen a 732

El nombre d’ingressats per covid-19 a les UCI ha baixat fins a 256, cinc menys en les últimes 24 hores, segons el darrer balanç del Departament de Salut. Per contra, pugen els pacients hospitalitzats en planta: ara són 732, que suposen 18 més. S’han declarat 817 casos nous confirmats per PCR o TA, amb un total de 627.414 des de l’inici de la pandèmia. S’ha informat de sis morts, amb un total de 22.171 defuncions en tota la pandèmia.

 

11:20
   

Nil Moliner dona el tret de sortida als concerts d’estiu a l’Estadi Olímpic

Nil Moliner ha inaugurat aquest dissabte els concerts d’estiu a l’Estadi Olímpic davant de 3.000 persones assegudes i amb “tots els protocols de seguretat i distància social”. “Com va això d’estar asseguts?”, ha preguntat Moliner al públic, que també ha dit que l’important és estar aquí. El concert, que s’ha celebrat en el marc del Guitar BCN, estava programat inicialment al Sant Jordi Club perquè els organitzadors confiaven que per aquestes dates podria disposar públic dempeus en aquest recinte. En no ser així, i havent exhaurit les localitats, l’amplitud de l’estadi es va convertir en l’alternativa per celebrar el concert. L’actuació de Nil Moliner obre les portes de l’estadi per a la celebració d’actuacions en directe, amb un ampli espai obert que permet implementar totes les mesures de prevenció.

 

10:15
   

Barcelona torna a obrir patis d’escoles els caps de setmana, interromput per la pandèmia

A partir d’aquest cap de setmana Barcelona torna a obrir patis d’escoles públiques, una activitat que s’havia vist interrompuda per les restriccions anticovid. Com a novetat, enguany els patis es mantindran oberts també durant les vacances d’estiu, amb suport de monitors que faran activitats de dinamització educativa.

21:23
   

El Clínic estudia si la ivermectina podria ser eficaç contra la covid-19

L’Hospital Clínic, en col·laboració amb altres centres de l’estat, està enllestint un assaig clínic de gran abast amb ivermectina, un medicament antiparasitari que s’utilitza des dels anys 80 en persones i animals i que té la patent vençuda. Hi participen més de 800 persones majors de 50 anys amb símptomes lleus de covid, però fins ara no han trobat evidència científica consistent com per poder assegurar que funcioni. “Hi ha dades indirectes de pacients que han rebut dosis altes d’ivermectina, que és com l’estem provant nosaltres, que presenten una reducció de virus a la zona del nas i la faringe en el cinquè dia de símptomes, respecte als pacients que no l’han rebuda”, afirma el cap del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic.

19:58
   

Campins aposta per vacunar només els adolescents d’entre 12 i 15 anys que tenen patologies prèvies

La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, aposta per vacunar només els adolescents d’entre 12 i 15 anys que tenen patologies prèvies. Tot plegat, un dia després que l’Agència Europea del Medicament (EMA) hagi avalat vacunar els adolescents amb Pfizer-Biontech. Campins ha assegurat —aquest dissabte al ‘Via Lliure’ de RAC1— que l’autorització té una “importància cabdal” per a la vacunació d’adolescents amb factors de risc. També ha parlat del ‘dilema moral’ de vaccinar tots els adolescents. “La meva opinió és que els països rics haurien de vacunar només els adolescents amb patologia de base i ajudar els països pobres perquè puguin vacunar les persones grans i els grups de col·lectius essencials.”

19:00
   

Detectada una festa il·legal anit en un bar del Moll de Gregal

La nit de divendres la Guàrdia Urbana ha detectat una festa no autoritzada en un bar del Moll de Gregal. Els han reflectit una acta d’inspecció per dur a terme una activitat que no s’ajusta a la llicència, per no limitar el so i per incomplir les mesures contra la covid-19.

18:05
   

La Sagrada Família ha reobert portes, mig any després

Després de set mesos tancada, aquest dissabte la Sagrada Família ha reobert portes. Des de primera hora del matí hi ha hagut cues per accedir a la basílica. La majoria de visitants eren de l’estat espanyol, però també hi havia força turistes europeus, especialment portuguesos i francesos, i fins i tot algun americà i japonès. La previsió és posar a la venda cada dia 4.500 entrades, 1.500 menys de les que permet el Procicat. Abans de la pandèmia hi podien arribar a passar 12.000 persones cada dia.

17:00
   

Comença la temporada alta de bany, amb la prohibició de fumar a quatre platges per protegir la salut

Des d’aquest dissabte, coincidint amb l’inici de la temporada alta de bany, ja no es pot fumar a quatre platges de Barcelona: la de Sant Miquel, el Somorrostro, la Nova Icària i la Nova Mar Bella. Es tracta d’una prova pilot que va anunciar l’Ajuntament al febrer, amb un doble objectiu: d’una banda, protegir la salut, especialment de col·lectius vulnerables (infants, dones embarassades i gent gran) i, de l’altra, preservar el medi ambient (una burilla tarda 10 anys a descompondre’s). També ha reobert la platja de gossos de Barcelona per sisè any consecutiu, a la platja del Llevant.

platja gossos temporada alta bany

15:01
   

Les sales de concerts insisteixen a demanar que es flexibilitzin les mesures

Des de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya diuen que ja havien avisat que l’ampliació d’aforament és bàsica per a la supervivència de les sales de concerts, però insisteixen que ha de venir acompanyada d’altres flexibilitzacions. “L’aforament de les sales està calculat en funció de la gent dempeus”, explica Carmen Zapata, presidenta de l’ASCC. Això vol dir que ara que el públic ha d’estar assegut, “i amb les restriccions de distància”, els aforament són massa petits com per ser rendibles.

14:03
   

Els 8.000 professors de reforç continuaran el curs vinent

El nou conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que els 8.000 professors que l’any passat es van contractar per reforçar el curs continuaran el curs vinent. “Amb la postpandèmia comença una etapa educativa nova al sistema català. No tornarem a l’escola que teníem abans de la covid. Entre altres motius, perquè la covid ens ha ensenyat moltes coses. Hem de ser capaços d’anar incorporant el que hem après”. També continuaran els grups bombolla i “és molt probable que vacunem els nostres joves, de 12 a 16 anys, als instituts”, ha explicat el conseller a Catalunya Ràdio.

13:05
   

Desallotjades 3.848 persones en una altra nit d’aglomeracions i botellades

L’operatiu conjunt de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra a Barcelona han desallotjat la matinada d’aquest dissabte 3.848 persones que estaven aglomerades, fent festa i consumint en espais públics de la ciutat. En concret, en els llocs on ja és habitual que ho facin des que va caure l’estat d’alarma i el toc de queda: al litoral, al passeig del Born, a l’Arc de Triomf o a la Vila de Gràcia.

12:00
   

El Govern espanyol permetrà els creuers internacionals a partir del 7 de juny

El Govern espanyol permetrà l’entrada als creuers internacionals a partir del dilluns, 7 de juny. Aquest dissabte s’ha publicat una resolució de la Direcció General de la Marina Mercant, al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), que aixeca la prohibició dels creuers, un veto que estava vigent des del març del 2020 —amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma— i que es va prorrogar el 27 de juny de l’any passat. A partir d’aquest 7 de juny, els creuers internacionals podran tornar a atracar als ports de l’estat, això sí, si compleixen les mesures sanitàries aprovades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (amb PCR o similar abans d’embarcar). A banda d’això, només podran desembarcar aquelles persones que tinguin permesa l’entrada a Espanya.

11:04
   

Baixen els crítics per covid-19 i els ingressats en planta

El nombre d’ingressats per covid-19 a les UCI ha baixat fins a 261, el que suposa nou ingressos menys en les últimes 24 hores, segons el darrer balanç del Departament de Salut. També ha baixat el nombre de pacients hospitalitzats en planta: ara en són 714, 62 menys. La velocitat de propagació, l’Rt, es redueix una centèsima i se situa en 0,95, mentre que el risc de brot disminueix fins a 107, un punt menys.

21:20
   

Quina vacuna em toca segons l’edat que tinc? Puc triar-la?

La teva edat és el factor principal que determinarà quina vacuna et toca, tot i que en alguns casos també dependrà del col·lectiu del qual formis part o de si ets una persona de molt alt risc. Cada grup de població té assignat el vaccí d’una farmacèutica, de manera que la ciutadania no té opció de triar.

21:06
   

El turisme nacional vacunat podrà entrar a les Canàries sense PCR 

El govern canari permetrà l’entrada de turistes nacionals sense necessitat de presentar una prova PCR negativa, sempre que estiguin vacunats contra la covid o hagin passat la malaltia. L’autonomia també autoritza l’entrada de turistes del territori espanyol que hagin rebut una punxada almenys 15 dies abans del viatge. 

avio-240521

20:49
   

L’EMA estudiarà si posar Pfizer als vacunats amb AstraZeneca és “tan bo com podria semblar”

L’Agència Europea de Medicaments estudiarà si l’aposta per posar Pfizer-BioNTech als vacunats amb AstraZeneca és “tan bona com podria semblar”. El cap de l’Estratègia de Vacunes del regulador europeu, Marco Caveleri, ha afirmat que estan al corrent de l’estudi encarregat pel Govern espanyol, que demana posar la segona dosi de Pfizer-BioNTech als majors de 60 anys que van rebre la primera d’AstraZeneca. “Recollirem més proves i revisarem tots els estudis per garantir que aquest enfocament sigui tan bo com podria semblar“, ha dit Caveleri. L’EMA, per ara, no ha detectat cap senyal “preocupant” entre els vacunats amb la segona dosi d’AstraZeneca.

pfizer astrazeneca vacuna segona dosi

20:35
   

4 de cada 10 infermers han patit símptomes de covid-19

Un 41 % dels professionals d’infermeria han patit símptomes de covid-19, segons una enquesta de SATSE. Des del sindicat recorden que durant les primeres setmanes de la pandèmia, aquests empleats van treballar sense la protecció i sense el descans necessari. A més, han afegit que la incidència de la malaltia en aquest col·lectiu “constitueix un element de judici important per reivindicar més encara la tasca feta per aquests professionals sanitaris durant molts mesos als hospitals, centres de salut i centres sociosanitaris”.

Infermera ajustant-se EPI

20:22
   

El primer dia de segones dosis als menors de 60 a Fira evidencia la preferència per AstraZeneca

Els espais d’espera per als vacunats han reflectit l’evidència que, per ara, la majoria dels professionals essencials —que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca— prefereixen acabar la pauta completa amb la mateixa vacuna. Aquest divendres al matí, el primer dia en què es posava les segones dosis als menors de 60 anys a Fira de Barcelona, les cadires per als que han decidit acabar la pauta amb aquest vaccí eren molt més plenes que les destinades als que han decidit posar-se la segona dosi de Pfizer. De fet, segons expliquen des del punt de Fira de Barcelona, al voltant d’un 90 % d’aquest col·lectiu han optat per acabar la pauta amb el mateix vaccí.

20:04
   

La Sagrada Família reobre al públic aquest dissabte

La basílica de la Sagrada Família reobre les portes al públic aquest dissabte, 29 de maig. Les entrades per accedir al recinte ja estan a la venda des de divendres passat a través del web oficial del temple. De moment, funcionarà només en cap de setmana, dissabtes i diumenges al matí, de 9 a 15 hores. La reobertura està condicionada a possibles alteracions segons l’evolució de la situació sanitària, canvis en les restriccions i la viabilitat de les visites.

19:48
   

Espanya s’acosta als 26 milions de dosis administrades 

Des que va començar la campanya de vacunació a finals de desembre, a Espanya s’han administrat 25,7 milions de vacunes, 388.511 més que el dia anterior. Segons el Ministeri de Sanitat, actualment hi ha 17,4 milions de persones amb la primera dosi i 8,6 amb la pauta completa. 

19:36
   

Quines restriccions hi ha vigents a Catalunya?

Des del 24 de maig les restriccions a Catalunya es relaxen encara més. Què es pot fer?

  • Reunions. Les trobades socials s’amplien i poden ser de fins a 10 persones.
  • Restauració. Pot obrir a les 6 h del matí i tancar a les 0 h. L’aforament està limitat al 50 % i s’augmenta fins a sis el nombre màxim de persones per taula. A més, es restableix el consum a la barra.
  • Cultura. L’aforament s’amplia fins al 70 %, amb un límit de 1.000 persones en interiors i 3.000 a l’exterior.
  • Comerç i universitat. L’aforament màxim puja fins al 50 %.
  • Congressos. Ja no s’hauran d’autoritzar de manera expressa pel Procicat. Sempre, però, amb un aforament màxim del 50 %.
  • Religió. L’aforament es manté al 50 %, però s’apuja el seu nombre màxim d’assistents: 1.000 a l’interior i 3.000 en exteriors. És el mateix límit que s’estableix per als esports.
  • Lleure. Es permeten grups de 10 persones en l’educació en el lleure i la formació no reglada.

noies en una terrassa bar

19:14
   

Espanya notifica menys d’una vintena de víctimes mortals per covid 

El Ministeri de Sanitat acaba d’actualitzar les dades sobre l’evolució de la pandèmia i ha afegit 17 defuncions més per coronavirus, 79.905 en total. També ha notificat 5.482 contagis, dels quals 2.517 s’han diagnosticat en les últimes hores. El global de casos ascendeix a 3.668.658.

18:58
   

2,8 milions de persones tenen la primera dosi de la vacuna a Catalunya

Segons el Departament de Salut, amb dades fins al 27 de maig, el nombre de persones vacunades com a mínim amb una dosi és de 2.819.674. Això suposa el 36,5 % de la població de Catalunya, i 1.249.020 n’han rebut una segona dosi. Si hi afegim els vaccins monodosi, en total, 1.341.880 persones ja han rebut la pauta completa.

18:36
   

Metro, FGC i tramvia mantenen l’horari fins a la 1 h els caps de setmana

A partir d’aquest divendres el metro, els FGC i el TRAM oferiran servei fins a la 1 de la matinada, els divendres i dissabtes. L’ATM ha recordat en un comunicat que l’horari ja es va ampliar durant el cap de setmana (en aquests cas les nits de dissabte i diumenge) i que ara la intenció és seguir oferint-lo per l’ampliació de l’horari de la restauració.

vagons metro

18:20
   

L’EMA, esperançada amb obtenir una medicació específica per tractar la covid

L’Agència Europea de Medicaments ha apuntat aquest divendres que hi ha quatre tractaments monoclonals d’anticossos en contínua revisió. El regulador s’ha mostrat esperançat a poder aprovar un tractament efectiu contra la covid entre el tercer i el quart trimestre d’aquest 2021. 

18:06
   

Festes majors a Barcelona 2021: troba la festa del teu barri al calendari

Després d’un 2020 amb la majoria de festes majors cancel·lades per la crisi del coronavirus o adaptades amb programes virtuals, les celebracions del 2021 s’espera que siguin més presencials. Les entitats escalfen motors per a la temporada forta de festes, ja que el juny acumula més celebracions locals, més d’una vintena. En aquest mapa trobaràs la festa del teu barri amb tota la informació actualitzada

Festes Majors a Barcelona mapa

17:48
   

Barcelona ha vacunat un 38 % de la població 

Amb dades fins al 27 de maig, s’han vacunat com a mínim amb una dosi 635.301 persones, un 38,4 % de la població. El cens de Barcelona és d’1.655.292 de persones. El nombre de vacunes administrades és de 931.585 (sumant primeres i segones dosis). I 323.896 persones tenen la pauta completa.

17:27
   

El 60 % dels joves barcelonins assegura fumar més que abans de la pandèmia

Sis de cada 10 joves de la demarcació de Barcelona assegura fumar més que abans de la covid-19, mentre que un 30% afirma que el mateix i un 9% que menys que abans. Aquesta és una de les conclusions de l’enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a 4t d’ESO, segons ha informat la Diputació de Barcelona. Tot i això, si es comparen els resultats del 2021 amb els del 2018, actualment menys joves declaren haver provat alguna vegada el tabac (39,5 % versus 46 %). 

prohibir fumar carrer

17:10
   

1.180 morts a casa des de l’inici de la pandèmia

Si desglossem el total de 22.157 defuncions segons les funeràries, es confirma que 14.103 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (64 %); 4.564, en residències de gent gran (21 %); 1.180, en domicilis (5 %), i 2.310 són casos no classificables per manca d’informació (10 %). Sobre aquests últims casos, Salut va assegurar que treballaria per reduir-ne el nombre, ja que es tracta de defuncions que s’acaben reclassificant posteriorment i, això, pot esbiaixar el significat de les dades i l’evolució.

16:54
   

Colau, a favor de plantejar la reobertura de l’oci nocturn 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat la reobertura de l’oci nocturn amb mesures per evitar contagis de covid-19. Durant el plenari municipal, Colau ha assegurat que s’haurien d’establir “horaris assumibles per als negocis i que evitin els ‘botellons’ al carrer sense control ni mesures de seguretat”. L’alcaldessa ha destacat que el sector de l’oci nocturn està patint i ha afirmat que el consistori ha fet “tot el que ha pogut” durant la pandèmia per diversos sectors. A més, ha recordat també que les principals ajudes les han de donar la Generalitat i l’Estat.

16:37
   

L’EMA autoritza la vacuna Pfizer per als adolescents de 12 a 15 anys

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat llum verda a vacunar amb Pfizer els adolescents d’entre 12 i 15 anys, cosa que faria incrementar el ritme de vacunació i podria obrir noves franges d’edat. Els científics de l’agència s’han reunit aquest divendres de forma extraordinària i han decidit autoritzar que s’administri el vaccí als menors d’aquesta franja d’edat, després d’examinar els resultats dels assajos clínics sobre la seva seguretat i l’eficàcia, que es van presentar al maig.

16:18
   

Més d’un 93 % de les escoles catalanes funcionen amb tots els grups classe

Segons les últimes dades del Departament d’Educació (divendres, 28 de maig del 2021), el nombre de grups confinats als centres escolars per un positiu de covid-19 és de 461, dos menys que aquest dijous. Abans de les vacances de Setmana Santa, el curs va acabar amb 953 grups tancats.

A Catalunya hi ha 72.000 grups escolars estimats, segons el Departament d’Educació. Per tant, hi ha un 0,64 % de grups confinats a Catalunya, que es troben en 345 centres. Al 93,24 % dels centres no es registra cap positiu.

16:05
   

Darias anuncia l’arribada de 4,6 milions de vacunes la propera setmana 

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat aquest divendres que la propera setmana arribaran a Espanya prop de 4,6 milions de vacunes contra la covid. Segons la responsable de Sanitat, aquesta xifra suposa un nou rècord que permetrà assolir la fita dels 10 milions de persones amb pauta completa la primera setmana de juny. 

arribada vacuna janssen

15:47
   

El passaport covid, a prova des del 7 de juny 

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que Espanya participarà en una prova pilot del passaport covid a partir del 7 de juny. El certificat digital europeu entrarà oficialment en funcionament l’1 de juliol, però l’Estat espanyol participarà en les proves per testar-lo des de dilluns 7 de juny, en una mica més d’una setmana. Sánchez ho ha dit aquest divendres en un acte de Presura 20 sobre l’Espanya rural i ha destacat que és una “gran notícia per a la indústria turística”.

Aeroport d'El Prat

15:31
   

La darrera setmana es van notificar 31 morts per covid a Catalunya

Després de tres setmanes amb la mortalitat estancada a l’entorn del centenar de defuncions, el balanç del 10 al 16 de maig (48 decessos) va suposar una davallada. La setmana passada es van comunicar 31 morts per covid-19 a Catalunya. Ara per ara, representen 17 defuncions menys que la setmana anterior.

15:12
   

La xifra de grups escolars tancats a Barcelona es manté per sota dels 100

A la ciutat de Barcelona hi ha 79 grups bombolla en quarantena, un menys que aquest dijous. Aquesta xifra suposa el 0,58 % dels 13.672 grups que hi ha a la ciutat. Si ens fixem en els centres, 59 tenen algun grup tancat. Això vol dir que el 93,3 % de les escoles barcelonines funcionen amb tots els grups a classe. Segons Educació, hi ha 885 centres educatius a la ciutat.

14:55
   

Els 27 ratifiquen el fons de recuperació i Brussel·les ja pot anar als mercats al juny per finançar el paquet anticrisi

Els 27 estats membres de la Unió Europea han finalitzat el procés de ratificació de la llei de recursos propis que permetrà crear el fons de recuperació. Fet aquest pas, Brussel·les ja pot anar als mercats al juny per finançar el paquet anticrisi dotat amb 750.000 M €. Les primeres bestretes no arribaran fins al juliol, segons el calendari de la Comissió Europea, que encara està analitzant els plans de reforma i recuperació dels estats membres que han demanat ajudes. “Un cop els plans de reforma s’aprovin, els estats començaran a rebre diners”, ha dit aquest divendres la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

ursula von der leyen UE

14:31
   

El barri de les Roquetes, on es registra la taxa més alta

Les dades publicades per l’Agència de Salut Pública ens permeten acostar la lupa i veure la taxa de contagi de cadascuna de les 67 àrees bàsiques de salut en què es divideix la ciutat. L’àrea bàsica de salut 08G, al districte de Nou Barris, que engloba el barri de les Roquetes, és on trobem l’Rt més alta, amb 2,74 possibles contagis de mitjana per cada cas positiu, segons l’últim balanç. La més baixa, 0,06, se situa a la Barceloneta.

taxa contagi barris

14:19
   

El sector d’higiene i bellesa inicia la recuperació i creix un 10,8 % en els primers quatre mesos de l’any

El sector d’higiene i bellesa ha iniciat la seva recuperació amb un creixement de les vendes del 10,8 % en els primers quatre mesos de l’any, segons les dades presentades per NielsenIQ a la jornada “Dinamització de canals en perfumeria i cosmètica”, organitzada per AECOC. Tot i aquest increment, les dades continuen un 4,3 % per sota del mateix període del 2019, abans de l’esclat de la pandèmia. El creixement registrat aquest any és especialment rellevant a les perfumeries, que tornen a ser el primer canal de venda després del tancament dels comerços no essencials del 2020. De fet, aquests establiments han passat de sumar un 29,9 % de les vendes en els primers quatre mesos del 2020 a acumular el 38,7 % del negoci del sector a l’inici de l’any.

Centre d'estètica massatge

14:09
   

La taxa de contagi a Barcelona se situa al 0,98

La taxa de contagi a Barcelona havia estat per sobre de l’1 des del 5 de maig, però el 22 i el 23 de maig ha superat lleugerament aquest llindar. Segons l’últim balanç, se situa en el 0,98 amb data del 24 de maig, la dada més recent publicada. A Catalunya, la taxa se situa per sota del llindar de l’1 des de l’1 de maig.

taxa contagi Barcelona

14:00
   

Tres setmanes amb la taxa de contagi a Catalunya per sota de l’1

La taxa de contagi Rt, l’índex que indica a quantes persones pot encomanar la malaltia un positiu per covid-19, es va situar en el 0,96 amb data del 24 de maig, la xifra més recent publicada per Salut. Així doncs, l’indicador acumula 24 dies per sota del llindar de l’1.

taxa contagi Catalunya

13:46
   

La mortalitat diària només té un dígit, a Catalunya

Fa dues setmanes que la mortalitat diària per covid té un dígit, és a dir, està per sota de les 10 defuncions. També és destacable que la mitjana de persones mortes cada dia per coronavirus s’ha reduït a la meitat en un mes. En la primera quinzena d’abril es van produir 20 defuncions diàries i, al maig, 10.

13:31
   

L’Estadi Olímpic torna a acollir concerts: el primer serà aquest dissabte amb Nil Moliner

Tornen els concerts a l’Estadi Olímpic, després de l’aturada per la crisi del coronavirus. El primer concert programat és el d’aquest dissabte, 30 de maig, amb l’actuació de Nil Moliner. L’acte es fa en un format adaptat a les mesures sanitàries actuals per a activitats culturals realitzades a l’aire lliure. Hi haurà un aforament màxim de 3.000 persones per actuació, totes assegudes i amb una assignació prèvia dels seients. Aquest concert, que ja ha esgotat totes les localitats disponibles, suposa “la culminació de la represa de l’activitat cultural i d’oci al conjunt de l’Anella Olímpica, que ja va acollir el concert pilot de Love of Lesbian per a 5.000 persones al Palau Sant Jordi o els concerts de Sidecar i Carlos Sadness al Sant Jordi Club”, segons informa l’Ajuntament de Barcelona.

13:18
   

El 36,5 % dels catalans han rebut una vacuna

Des del 27 de desembre s’han vacunat 2.819.674 persones a Catalunya. Representen el 36,5 % de la població. I ja hi ha 1.341.880 persones que han rebut la pauta completa de la vacuna. A Barcelona ciutat s’han immunitzat més de 630.000 persones des de l’inici de la campanya, el 38 % dels ciutadans.

infermera vacuna Pfizer

13:08
   

Aragonès diu que aquesta setmana s’arribarà als 3 milions de primeres dosis punxades

El president del govern català, Pere Aragonès, dona per fet que aquesta setmana s’arribarà als tres milions de primeres dosis, però fa una crida a no abaixar la guàrdia. Ho ha dit aquest divendres en una visita al punt de vacunació habilitat al Camp Nou, en què, acompanyat pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, ha celebrat que la campanya avanci a bon ritme, un fet que ha permès una certa reobertura i recuperació de la vida social a Catalunya. Això sí, ha continuat insistint en la necessitat d’immunitzar-se contra la covid-19, per això considera que l’equipament esportiu és un espai emblemàtic que pot ajudar a conscienciar la ciutadania.

12:56
   

La positivitat es manté inferior al 4 % a Catalunya

Del 17 al 23 de maig, la positivitat va tornar a baixar i es va situar en el 3,8 % amb 131.993 proves fetes a la població. Així doncs, es tracta de la tercera setmana per sota del 5 % que recomana l’OMS per tenir controlada la pandèmia. De fet, durant les dues últimes setmanes, el percentatge ha estat per sota del 4 %.

positivitat coronavirus Catalunya

12:42
   

El 87 % dels essencials menors de 60 anys opta per AstraZeneca en la segona dosi

El 87 % de les 4.603 persones pertanyents als col·lectius essencials que es van vacunar aquest dijous van optar per AstraZeneca, segons ha informat el Departament de Salut. En total, 4.006 van optar pel vaccí d’Oxford. Aquest dijous va arrencar la vacunació de la segona dosi per a aquest col·lectiu i, per defecte, se’ls ha de posar Pfizer, tal com va decidir el Consell Interterritorial. Tot i això, la persona pot demanar que li punxin AstraZeneca, després de presentar signat un consentiment informat. El Ministeri de Sanitat va criticar que les comunitats que recomanen AstraZeneca i va recordar que la tria de Pfizer es va acordar al Consell Interterritorial de Sanitat i, per tant, és de compliment obligat.

personal essencial segona dosi vacuna astrazeneca o pfizer

12:29
   

La Fira acollirà la primera fira industrial europea del 202, al setembre al recinte de Gran Via

Fira de Barcelona acollirà la primera fira industrial del 2021 al setembre. Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast, tres esdeveniments de referència del sector químic, del tractament de superfícies i del plàstic, se celebraran al recinte de Gran Via amb l’objectiu de contribuir a la reactivació econòmica i abordar els reptes de la sostenibilitat, la digitalització i la transferència de tecnologia. Aquests esdeveniments preveuen registrar una participació de més de 600 expositors directes. Expoquimia i Eurosurfas tindran lloc del dimarts 14 al divendres 17 de setembre, mentre que Equiplast s’allargarà fins al dissabte 18. La trobada sobre indústria 4.0 “Industry From Needs to Solutions” se celebrarà conjuntament a aquests tres salons.

Fira de Barcelona Gran Via

12:18
   

4.330 positius la darrera setmana a Catalunya, un 14 % menys que l’anterior

Amb dades consolidades de la setmana passada, del 17 al 23 de maig es van detectar 4.330 positius amb una prova diagnòstica. Representen una reducció del 14 % respecte a la setmana anterior. No hi havia un balanç tan baix des de mitjans de juliol. Catalunya encadena quatre setmanes consecutives amb descens de contagis. De mitjana, cada dia de maig es detecten 780 positius, mentre que aquesta dada a l’abril era de 1.520 casos. La mitjana de contagis ha disminuït a la meitat.

coronavirus Catalunya setmanal

12:06
   

Quatre setmanes consecutives amb menys de 20 defuncions setmanals a Barcelona

Després d’una reducció destacada de les defuncions la setmana del 10 al 16 de maig, la setmana passada es van notificar 13 decessos per covid-19 a Barcelona. Representen un creixement, amb tres morts més que la setmana anterior, però aquesta xifra encara pot augmentar més perquè les funeràries notifiquen amb retard les morts.

Malgrat tot, en les últimes quatre setmanes el balanç setmanal de defuncions ha estat per sota de la vintena. El pic de la tercera onada va deixar 145 víctimes mortals en una setmana. A més, des del 8 d’abril no es notifiquen més de 10 morts diàries per covid-19.

defuncions coronavirus barcelona

11:55
   

Àlex Arenas: “Les mascaretes a l’exterior són absurdes i ‘cauran’ molt aviat”

El debat sobre la necessitat d’eliminar les mascaretes en els espais a l’aire lliure és cada dia més present i, aquest divendres, l’investigador d’ICREA i catedràtic de la URV Àlex Arenas ha estat molt contundent. En una entrevista al ‘reset’, de betevé, ha dit que amb les dades epidemiològiques actuals “les mascaretes a l’exterior són absurdes” i, per tant, “‘cauran’ molt aviat”.

mascaretes carrer

11:43
   

Fita mínima en les hospitalitzacions per covid, ara 776

Pel que fa a les hospitalitzacions en general, també s’ha assolit una fita mínima. Hi ha 776 ingressats per covid-19 als hospitals catalans i fa més d’una setmana que estan per sota de les 900 persones. La xifra s’ha reduït en nou persones en les últimes 24 hores i no era tan baixa des de principis d’octubre. Cal tenir en compte que en cap de setmana i festius els ingressos solen augmentar perquè no es donen tantes altes.

hospitalitzats coronavirus

11:32
   

Padrós critica Sanitat per la segona dosi del personal essencial: “És el missatge de la por injustificada”

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha criticat durament el toc d’alerta de Sanitat a les comunitats autònomes perquè no recomanin la vacuna d’AstraZeneca com a segona dosi dels treballadors essencials menors de 60 anys. En una entrevista al ‘reset’, de betevé, Padrós considera un “missatge de la por injustificada” la informació del ministeri sobre la mort de quatre persones a l’estat per trombosi després d’haver rebut el vaccí d’AstraZeneca.

11:19
   

Tres dies amb menys de 300 crítics a l’UCI

Actualment hi ha 270 pacients en estat greu a les UCI catalanes, tant públiques com privades. En l’últim balanç, les UCI s’han buidat amb tres persones menys i el balanç diari està per sota dels 300 crítics des de fa tres dies.

uci coronavirus Catalunya

11:07
   

La positivitat més baixa des del juliol del 2020, a Barcelona

La positivitat mitjana del 17 al 23 de maig queda per sota del llindar del 5 %, per tercera setmana consecutiva. Segons l’últim balanç del Departament de Salut, el 3,4 % de les PCR i test d’antígens van tenir un resultat positiu. És, doncs, la millor positivitat mitjana des de la primera setmana de juliol del 2020.

positivitat coronavirus barcelona

10:52
   

Arrenca la compareixença de Pere Aragonès en el punt de vacunació del Camp Nou

Comença la compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la visita al punt de vacunació del Camp Nou. La visita l’ha feta amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el president del Barça, Joan Laporta. Es pot seguir en directe des d’aquesta pàgina.

10:42
   

Segona setmana consecutiva amb menys de 1.000 contagis a Barcelona

Després del repunt de casos registrat la setmana del 5 a l’11 d’abril (2.117 positius), Barcelona encadena sis setmanes amb menys positius setmanals. El mes d’abril va tancar amb el decreixement frenat, però la baixada de positius ha tornat a recuperar el ritme. La reducció de la setmana del 10 al 16 de maig va ser la més acusada, amb un 28 % menys de casos detectats. Entre el 17 i el 23 de maig es van confirmar 866 casos més a Barcelona. Representen 102 positius menys que la setmana anterior, és a dir, una reducció de l’11 %. A més, es tracta de la segona setmana consecutiva amb un balanç inferior al miler de contagis.

coronavirus Barcelona setmanal

10:25
   

L’Estat distribueix més de 360.000 dosis de Janssen a les comunitats

El Ministeri de Sanitat distribueix aquest divendres més de 360.000 dosis de la vacuna de Janssen a les comunitats autònomes. La vacuna és d’una única dosi i actualment a Espanya s’administra a persones d’entre 50 i 59 anys i a les que tenen entre 70 i 79 anys. La setmana que ve s’administrarà aquest vaccí a les persones sense llar de Barcelona.

 

09:49
   

Les vendes del comerç a Catalunya pugen un 38,9 % a l’abril en comparació amb fa un any

Les vendes del comerç minorista a Catalunya pugen un 38,9 % a l’abril en comparació amb el mateix mes de l’any passat, segons les dades corregides a efectes estacionals i de calendari publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística. Al conjunt d’Espanya, les vendes han crescut un 38,5 %. Pel que fa a l’ocupació, Catalunya en té un 1 % menys aquest abril que el del 2020, en plena pandèmia, i acumula una destrucció de llocs de feina del 3 % en la mitjana d’aquest any. La baixada de l’ocupació anual a l’abril és menys intensa que al març, quan era d’un 2,7 % anual. A Espanya, l’índex del comerç minorista creix un 38,5 %, mentre que l’ocupació al sector s’ha mantingut sense canvis, en el 0 %.

09:18
   

Es prorroga la quarantena obligatòria als passatgers que arribin de l’Índia

El BOE publica aquest divendres una ordre ministerial que prorroga la quarantena obligatòria per als passatgers procedents de l’Índia que arribin a l’estat. Les mesures estaran vigents fins a les 0 h del 12 de juny.

09:02
   

Com viurem amb la covid-19 en un futur? Ara, al ‘reset’

Arrenca el programa ‘reset’, de betevé, que se centra a explorar com viurem amb la covid-19 en un futur. Ho explicaran Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, i Àlex Arenas, investigador d’ICREA.

reset banner programa

08:50
   

Els menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca prefereixen repetir amb el vaccí d’Oxford

Les persones menors de 60 anys del col·lectiu de treballadors essencials que van vacunar-se amb AstraZeneca en primera dosi han començat a rebre la segona injecció aquest dijous a Barcelona. I, de moment, la majoria prefereix completar la pauta amb la mateixa marca. Per tant, tot i que la recomanació del Ministeri de Sanitat és fer-ho amb Pfizer, la majoria opta per AstraZeneca.

vacuna astrazeneca

08:32
   

La setmana que ve s’iniciarà la vacunació a les persones sense sostre a Barcelona

El director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets, ha anunciat a través de Twitter que la setmana que ve es començarà a vacunar les persones sense sostre. Serà a partir de dijous. Es farà al centre obert d’Arrels i se’ls injectarà una vacuna d’una sola dosi. Segons Busquets, “sense importar l’edat ni la documentació”. Diu que és una molt bona notícia i una reivindicació de l’associació.

Imatge d'una persona sense sostre

08:17
   

The Lancet’ publica els resultats de la prova pilot de l’Apolo

La prova pilot del concert sense distàncies de seguretat que es va fer a la Sala Apolo de Barcelona el mes de desembre del 2020 ha arribat a les pàgines de la prestigiosa revista científica ‘The Lancet Infectious Diseases‘. La revista britànica destaca la rellevància dels resultats d’aquest estudi, segons el qual cap dels 465 participants no va donar un resultat positiu de coronavirus en els tests realitzats vuit dies després del concert.

 

 

Concert a l'Apolo

08:01
   

Sanitat farà un segon estudi sobre l’administració de la segona dosi d’AstraZeneca als menors de 60 anys

El Ministeri de Sanitat ha explicat que l’Institut Carlos III farà un altre estudi per saber el resultat d’administrar una segona dosi d’Astrazeneca als menors de 60 anys. En un primer estudi sobre la mescla de vaccins, el Combivacs, es va arribar a la conclusió que la tècnica era segura. L’informe va rebre crítiques pel fet que es va fer amb una mostra de 600 persones.

Vacuna d'AstraZeneca al CAP Casernes de Barcelona. Primer dia de la represa de la vacunació. Foto: Oriol Castillo

07:45
   

L’EMA decideix si aprova la vacuna de Pfizer per als joves de 12 a 15 anys

L’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) decidirà aquest divendres si els adolescents es poden vacunar contra la covid-19 amb l’antídot de Pfizer-BioNTech. Els científics de l’Agència es reuniran de forma extraordinària aquest matí per discutir l’ampliació de l’ús de la vacuna Pfizer per als menors d’entre 12 i 15 anys que han demanat les farmacèutiques. El regulador ha examinat de forma accelerada els resultats dels assajos clínics sobre la seguretat i eficàcia de la vacuna Pfizer-BioNTech entre els adolescents que es van presentar a principis de maig.

alumnes ESO amb ordinador a classe

07:31
   

L’Apolo reobre aquest divendres com a sala de concerts amb Meritxell Neddermann

La música torna a la Sala Apolo trencant un silenci, gairebé ininterromput, que s’ha allargat més d’un any, concretament durant 14 mesos. La data, marcada en vermell al calendari, és aquest divendres, 28 de maig. De moment, però, aquest retorn és com a sala de concerts i no com a discoteca, perquè el sector de l’oci nocturn continua tancat per les restriccions per evitar contagis de coronavirus.

En aquesta reobertura, la primera artista que trepitja de nou l’escenari és Meritxell Neddermann, que a partir de les 20 h presentarà el disc ‘In the backyard of the castle’ en el marc del festival Guitar BCN.

07:16
   

Toc d’atenció de Sanitat a les comunitats: demana que vacunin amb Pzifer i reporta quatre morts vinculades a AstraZeneca

Un altre capítol en el serial del debat sobre la vacunació amb AstraZeneca. Aquest dijous, jornada en què ha començat a injectar-se la segona dosi a les persones menors de 60 anys que van rebre la primera dosi del vaccí d’Oxford, el Ministeri de Sanitat ha fet un toc d’atenció a les comunitats autonòmes. L’executiu espanyol demana que no recomanin la segona dosi d’AstraZeneca i que s’opti per Pfizer, “el vaccí acordat”. Sanitat reacciona així davant del fet que la majoria de persones d’aquest col·lectiu està triant repetir amb el vaccí anglosuec.