En qüestió de mitja hora han passat per la mateixa farmàcia 24 hores del carrer d’Aribau, 62, una desena de persones per demanar tests d’antígens. I a totes se’ls ha respost que no en quedaven. Moltes, a més, venien d’haver entrat en cinc o vuit farmàcies buscant el mateix. La situació es repeteix des de fa dies a moltes farmàcies barcelonines, que no poden atendre la demanda creixent de tests d’antígens.

Antoni Torres, president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), assegura que a tot l’estat la demanda de tests d’antígens s’ha multiplicat per 20 i que les empreses majoristes a les quals compren les farmàcies han vist com la demanda ha augmentat entre un 500 i un 700 %. Torres afirma que han notat que les infeccions i la demanda d’aquests autotests varien de la mateixa manera. Demanen a la població que “s’agafi temps per comprar-los” i que “si no el troben en una farmàcia, el trobaran en una altra”.

“Les farmàcies hem fet curt”

Guillermo Bagaría, farmacèutic comunitari i vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, creu que tant les farmàcies com la sanitat pública “hem fet curt de tests d’antígens”. I afegeix que era difícil saber l’impacte que tindria la nova variant òmicron.

Bagaría creu que aquest augment de la demanda de tests d’antígens respon a múltiples factors. D’una banda el “CAP està tensionat”, diu Bagaría, i “només se centra a abordar les persones amb símptomes”. D’altra banda, acudeixen a la recerca de tests les persones no vacunades, els contactes estrets o persones que veuen que comencen a “tenir algun símptoma estrany”.

Fer trobades menys multitudinàries

Guillermo Bagaría diu que en els propers dies “molta gent tindrà trobades familiars” i “no es poden estructurar entorn dels tests d’antígens”. Per això recomana reduir el nombre d’assistents als àpats i ventilar habitacions així com respectar les distàncies i fer servir gel i mascareta.