(ACN) La Fiscalia General de l’Estat ha donat la instrucció als fiscals de demanar el desallotjament amb caràcter general com a mesura cautelar en casos d’ocupació il·legal, un fenomen en augment durant els darrers mesos —a l’estiu la Urbana ha rebut 356 denúncies—. La fiscal general, Dolores Delgado, ordena sol·licitar als jutges aquesta mesura cautelar quan s’apreciïn “sòlids indicis de l’execució del delicte de violació del domicili o usurpació” i a més es verifiqui l’existència “d’efectes perjudicials” per al legítim usuari de l’immoble. També ordena que es presentin recursos en cas que els jutges no atenguin la petició.

La Fiscalia General de l’Estat remarca que en els supòsits en què l’immoble no sembli tenir un ús actual o proper, com ara els habitatges buits, caldrà atenir-se a la concurrència d’altres circumstàncies que desaconsellin l’adopció de la mesura cautelar, com ara el risc que l’ocupació tindria per als bens. “Es tractarà d’impedir que els il·lícits efectes derivats de l’acció es perllonguin en el temps com a conseqüència de la naturalesa permanent dels delictes de violació del domicili i usurpació, amb els conseqüents perjudicis per a la víctima”, ha indicat la fiscalia en la seva instrucció.

En el cas que hi hagi persones vulnerables implicades en l’ocupació, la fiscalia apunta que caldrà posar els fets en coneixement dels Serveis Socials corresponents. També subratlla que si els investigats no atenen a la citació davant la petició de desallotjament, la fiscalia haurà d’insistir en l’adopció de mesures cautelars encara que no compareguin.

Batlle es reunirà amb Sàmper

Les ocupacions il·legals han centrat la Comissió de Presidència d’aquest dimarts, en què el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha anunciat que properament es reunirà amb el nou conseller d’Interior, Miquel Sàmper, per tractar el fenomen. En la sessió, s’han votat dues propostes de Ciutadans i Barcelona pel Canvi contra la problemàtica, però BComú, PSC i ERC hi han votat en contra i les han tombades.