El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha anunciat que incrementaran el nombre d’efectius a les protestes que es convoquin a partir d’ara després dels aldarulls d’aquest cap de setmana al centre de la ciutat. Tant divendres com dissabte hi va haver concentracions que van acabar amb 15 detinguts, llançaments d’objectes contra la policia, barricades, crema de contenidors i trencadissa de vidres a les dependències de l’Ajuntament de la plaça de Sant Miquel.

“La intensitat de la violència exercida evidentment fa replantejar els dispositius d’aquests col·lectius“, ha explicat el comissari en cap, que ha afegit que aquesta setmana hi haurà dispositius amb molt més efectius.

La comissaria General d’Informació ha obert una investigació per aclarir qui va cometre els aldarulls. Segons el tinent alcalde de Seguretat, Albert Batlle, eren membres de “l’extrema dreta, l’extrema esquerra, anarquistes i de radicalismes de tot tipus, fins i tot, d’aficions radicals de clubs radicals”. “En definitiva, hi ha un percentatge de eixelebrats que s’apunten a qualsevol festival”, ha assegurat. També ha explicat que s’ha donat un “mimetisme” amb altres ciutats d’Espanya i d’Europa on també hi ha hagut aldarulls. El comissari en cap Eduard Sallent ha afegit que hi havia gent que no tenia res a veure i que van aprofitar l’ocasió per saquejar dos establiments esportius.

Desperfectes valorats en 200.000 €

D’altra banda, l’Ajuntament xifra en 200.000 euros el cost de reparar els desperfectes causats durant els aldarulls. La meitat dels diners, 100.000 €, se centren a la plaça de Sant Miquel, on aquest dissabte es van trencar els vidres de l’Ajuntament i s’hi va encendre una foguera amb material de les obres d’urbanització de la plaça.

Dissabte, la protesta s’havia convocat contra els desnonaments i la gestió que el govern ha fet de la pandèmia. L’alcaldessa, Ada Colau, ha criticat les destrosses i ha reiterat el compromís municipal per evitar els desnonaments de famílies vulnerables. 

En la protesta de divendres, van aparèixer en alguns carrers propers a la via Laietana pintades en contra dels jueus o contra les teories de la conspiració del coronavirus. Aquesta darrera era a la plaça de Jacint Raventós i ja ha estat esborrada.

Façana de l'Ajuntament sense pintades

Els desperfectes, a càrrec dels autors

El govern municipal vol que les persones autores dels desperfectes a la ciutat es facin responsables del cost de reparació. En una entrevista al programa ‘bàsics‘ de betevé, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha demanat “anar a buscar els causants” dels aldarulls i que en paguin la reparació. “Cremar contenidors, trencar aparadors de comerços i atacar l’Ajuntament arregla el problema, més aviat l’agreuja”, ha recordat el regidor socialista.