teclat ordinador teletreball

Els Mossos d’Esquadra han detectat una nova estafa que suplanta la identitat del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital i el Banc d’Espanya per aconseguir introduir virus maliciosos dins dels dispositius dels usuaris.

Segons explica la policia, es tracta d’un correu electrònic que, de manera fraudulenta, assegura que procedeix d’aquests organismes i que conté enllaços a factures i comprovants de transferències. A l’interior del correu hi ha un enllaç al qual cal clicar per descarregar els comprovants. Si es fa, és en aquest moment quan es descarrega un virus a l’ordinador o mòbil.

La policia recomana no obrir el correu i esborrar-lo per evitar caure en el parany dels estafadors. Si l’usuari ha clicat a l’enllaç però no ha obert l’arxiu descarregat, segurament el seu dispositiu no s’haurà infectat, segons la policia. Per això el que s’ha de fer és esborrar l’arxiu de la carpeta de descàrregues i llençar el missatge a la paperera. En cas que l’usuari hagi descarregat l’arxiu i l’hagi obert, el seu dispositiu estarà infectat, i per tant l’ha d’escanejar amb un antivirus actualitzat o buscar ajuda professional per desinfectar l’aparell.

La policia recomana no clicar cap enllaç ni descarregar cap arxiu d’un correu, si es tenen dubtes de la seva legitimitat, i fer còpies de seguretat periòdicament de les dades i la informació més important del dispositiu, per garantir que no es perdran si el dispositiu queda inutilitzat.

Estafes relacionades amb la pandèmia

Fa uns dies els Mossos d’Esquadra també van alertar que havien detectat diverses modalitats d’estafa relacionades amb la pandèmia derivada del coronavirus. Segons expliquen en un comunicat, el “modus operandi” dels estafadors consisteix a trucar telefònicament i oferir vacunes, material sanitari (com guants, mascaretes o EPI) o la possibilitat de netejar i desinfectar recintes.

I una altra estafa relacionada amb les noves tecnologies: robatori del compte de WhatsApp.