La primera cosa que rebem al nostre telèfon mòbil i que ens ha de fer saltar totes les alarmes és un missatge de WhatsApp de sis dígits. Acte seguit un missatge d’un dels nostres contactes propers, que ja ha estat piratejat, ens demanarà que li reenviem. Si ho fem, li estem donant accés lliure al nostre compte de WhatsApp.

Poden demanar un rescat

L’objectiu dels pirates informàtics és robar el màxim de comptes de WhatsApp possible i demanar un rescat econòmic a canvi de recuperar el compte. No cal. Si intentem donar d’alta un altre cop el nostre compte de WhatsApp i verifiquem el nostre número de telèfon li bloquejarem l’accés al nostre atacant.

Si el hacker ha activat l’opció de la verificació en dos passos, el compte també quedarà bloquejat, però no el podrem recuperar fins que hagi passat una setmana.

Un frau que ha anat en augment

La suplantació de comptes de WhatsApp es va començar a detectar a l’estiu del 2020 però en les darreres setmanes s’han tornat a reactivar els robatoris. L’inspector Sergi Martínez, sotscap de l’ATPROX, recomana que els usuaris activin des de la configuració de l’aplicació de WhatsApp l’opció de la verificació en dos passos. D’aquesta manera, els pirates no poden entrar en el nostre compte si no disposen del PIN de sis dígits que acabem d’activar.