L’Ajuntament de Barcelona atorga cada any 25 Medalles d’Honor, 20 de les quals són propostes dels districtes per valorar la tasca de persones o col·lectius de la ciutat. Gràcia ha escollit el músic, escriptor i activista cultural Víctor Nubla, que va morir el 31 de març de l’any passat, per reconèixer la seva trajectòria extensa i variada. En especial, entorn de la música experimental.

Impulsor i creador de música experimental

A la ciutat i en concret a Gràcia ha deixat empremta amb la creació de l’associació cultural Gràcia Territori Sonor i l’organització del festival internacional de música experimental LEM. En l’àmbit musical, va publicar una seixantena de discos. Destaquen el grup de música industrial Macromassa que va fundar el 1976 amb Juan Crek o el 1989 Mètode de Composició Objectiva, en solitari.

Víctor Nubla
El darrer concert de Macromassa durant el festival LEM l’octubre del 2019
Ha conreat totes les coses que hi pugui haver en els marges, sempre ha anat a buscar les parts més extremes, les parts més noves i sempre intentant cercar novetats i fent experiments”
Albert Guitart, Gràcia Territori Sonor

Els primers llibres de Nubla van ser autoeditats

Els qui coneixien Víctor Nubla expliquen que sempre havia escrit, tot i que no va ser fins fa 20 anys que va començar a publicar. Amb una excepció, i és que als anys 80 va sortir a la llum el seu primer llibre. Anys després va començar a autoeditar-se amb Biblioteca para Misantropos. I més endavant va publicar obres de fantasia i ciència-ficció, sobretot amb Males Herbes, la darrera, ‘Metal·lúrgia’.

El més característic és el seu sentit de l’humor, bastant sarcàstic, bastant corrosiu, que sí que es veia en pràcticament tot el que escrivia”
Aleix Salvans, Gràcia Territori Sonor

“Dinamitador cultural”

També va ser rellevant la seva tasca com a dinamitzador cultural a la ciutat, la qual va intentar posar en el punt de mira internacional. A Gràcia Territori Sonor els agrada més dir que era un “dinamitador cultural”, en referència a com feia i destrossava la cultura a la vegada. A l’entitat estan contents que es valori la figura de Víctor Nubla, tot i que creuen que el reconeixement arriba tard, perquè ja no hi és.

Ell tenia com una mena de poder per ajuntar la gent, per ajuntar espais, per crear xarxa i perquè cada cosa que passés tingués una intencionalitat i un impacte en la societat”
Maria Vadell, Gràcia Territori Sonor

Una ruta per la Gràcia literària de Nubla

Gràcia Territori Sonor, amb la Llibreria Calders i La Carbonera, ha creat xarxa per organitzar Tentacles, un cicle de quatre sessions que va començar al març i que estan dedicades a recordar Víctor Nubla des de diferents facetes. La propera cita serà una ruta literària per Gràcia el 5 de juny i, la darrera, al juliol, dedicada al disc inèdit de l’artista inspirat en els personatges femenins de Philip Cadic.

Una placa a l’edifici on va viure

Aquest reconeixement a l’activista cultural, músic i escriptor gracienc se suma a la proposta de Nomenclàtor de Gràcia de posar una placa a la casa on va viure, al carrer de Milà i Fontanals, i que està pendent d’aprovar-se a la ponència de ciutat.