La comunitat musulmana ha acomiadat aquest dijous el segon ramadà en pandèmia. Tot i les restriccions, ho han celebrat, com mana la tradició, la darrera nit de dejú i amb la sortida del sol. Deixen enrere 30 dies de dejuni diürn, en què tot i el que es pugui pensar, consumeixen més aliments. Així ho ha explicat a betevé Shann Hussain, des d’una carnisseria del carrer de l’Hospital.

Un mes de dejuni diürn…

“Durant 11 mesos ja saben que tenen temps de menjar el que vulguin, però el ramadà és sagrat, és un mes d’esperança”, assegura. En aquest cas, ha durat entre el 13 d’abril i el 12 de maig.

…però amb més compres d’aliments

Durant la nit, doncs, han d’aprofitar per alimentar-se i, segons explica Shann Hussain, ho fan força i variat. I ell ho nota en les vendes. “La venda en temps de ramadà és millor que en dies normals, perquè la gent té més convidats, i preparen diferents menús”.

En dos dies he venut més de 400 xais, i això és més de 1.000 quilos, quan normalment en vendria 200 quilos
Shann Hussain, carnisser

Això sí, altres carnissers del mateix carrer no han tingut tanta sort com Hussain, i asseguren que la crisi econòmica s’ha deixat notar en les compres.

Shann Hussain, de groc, a la carnisseria

La festa dolça

El final del ramadà se celebra amb una festa dolça. “Quan acaba el ramadà, fem la festa dolça. La gent fa la primera oració, a les 7 h, i després, quan torna a casa, ja està tot preparat, amb qualsevol tipus de dolç. Després ja comença el dia, i dinen xai, vedella, el que vulguin”.

Propera festa, la del xai

Un cop acabat el ramadà, la comunitat musulmana reprèn la vida normal fins a la propera celebració: “D’aquí a dos mesos tenim la festa del xai”, apunta Hussain, “aleshores, al juliol, la cua a la carnisseria arribarà fins a la vorera del davant”.