Paquets de droga d'haixix intervinguts pels Mossos d'Esquadra

(ACN) Els Mossos d’Esquadra i l’Agència Tributària han desarticulat una organització criminal d’abast internacional dedicada al tràfic de drogues amb la intervenció d’11 tones d’haixix. Han ingressat a presó 16 de les 23 persones implicades, entre les quals hi havia els tres principals líders que actuaven des del Maresme, Tortosa i València.

En la fase d’explotació de la investigació, s’han intervingut quatre embarcacions: un pesquer, un veler, un iot i una barca pneumàtica, que els investigats havien comprat i equipat amb quatre motors de 300 cavalls amb l’objectiu de fer transports d’haixix i que ja tenien preparades per traficar. També es van intervenir tres vehicles, diners, droga, telèfons mòbils, dispositius electrònics i documentació.

Es tracta de l’operació on s’ha intervingut més quantitat d’haixix per part dels Mossos d’Esquadra. El sotscap de la Divisió d’Investigació Criminal del cos, l’intendent Ramon Chacón, ha reivindicat que, a més del volum de la intervenció, s’hagi desarticulat tota l’organització de manera que no pugui tornar a operar.

Un dispositiu per fases i amb diferents intervencions

Llanxa per transportar droga intervinguda pels Mossos d'Esquadra

La investigació va començar a mitjans de desembre de l’any 2018, quan es va tenir coneixement que una organització criminal dedicada al tràfic de drogues buscava persones que tinguessin la capacitat i l’experiència per dur a terme un transport d’una gran quantitat d’haixix des de les proximitats de les costes marroquines fins al Delta de l’Ebre.

Les primeres indagacions policials van conduir a un home resident a Tortosa, que tenia l’experiència i els mitjans necessaris per dur a terme una transacció d’aquest tipus. Els agents van poder esbrinar que el primer transport, amb un veler de 19 metres, estava previst des del port de València per al 10 de maig del 2019 a la matinada. L’objectiu dels traficants era arribar al mar d’Alboran per rebre la droga i lliurar-la posteriorment a Líbia.

Tres dies més tard, dues patrulleres de Vigilància Duanera van interceptar el veler en un moment crític per a la tripulació. La sobrecàrrega de droga, amb prop de sis tones d’haixix, havia posat l’embarcació en risc d’enfonsar-se. Els tres investigats van ser detinguts i el jutjat va acordar el seu ingrés a presó. El preu de la droga al mercat il·lícit hauria tingut un valor proper als 35 milions d’euros.

La matinada del 26 de març, l’organització va posar rumb cap a Líbia en una altra embarcació, però la vigilància duanera va aconseguir abordar el veler i detenir-ne els tres ocupants. En una altra intervenció, els agents van abordar una llanxa que transportava 161 fardells amb 5.280 kg d’haixix valorats en uns 31 milions d’euros. Els detinguts, de nacionalitats tunisiana, algeriana i espanyola, van passar a disposició del jutjat de guàrdia de Cartagena, que en va acordar l’ingrés preventiu a presó.

La policia va fer sis entrades i escorcolls a València, Cabanes, Cambrils, Rubí, Argentona i Menorca i va detenir sis persones, entre els quals hi havia els líders principals de l’organització. Tots, excepte el detingut a Cambrils, van ingressar a presó. La policia va seguir fent escorcolls i detencions fins que va aconseguir desmantellar l’organització criminal.