Protestes MIR

(ACN) Els MIR encaren una segona setmana de jornades de vaga, de dilluns a divendres, amb la previsió que el seguiment serà “massiu” i reconeixen que les posicions per assolir un acord estan encara “allunyades”. El portaveu del col·lectiu, Àlex Mayer, ha explicat a l’ACN que estan “molt contents” pel seguiment de les tres jornades d’aturada de la setmana passada, que xifren en “entre un 80 i un 90 %”. Tot i això, reconeixen que les negociacions no han avançat com voldrien i que el que els proposen les patronals i el Departament de Salut està “lluny del que podria ser una proposta per reflexionar i pensar a deixar les mobilitzacions”. La mobilització, convocada per Metges de Catalunya, reclama millores formatives, laborals i salarials.

En concret, els MIR exigeixen un increment salarial de la jornada ordinària. Tot i les diferències entre convenis, la retribució de la jornada ordinària, sense les guàrdies, oscil·la entre els 900 i 1.100 euros en el primer any de residència, amb petits increments durant els anys següents. També demanen una millor retribució de les guàrdies, entre altres reivindicacions.

A més de l’àmbit retributiu, els residents tenen dos blocs més de demandes. Pel que fa al formatiu, demanen que se’ls garanteixi que el 15 % de la jornada ordinària es destina a la formació i una correcta supervisió de la seva feina, entre altres reclamacions. En l’àmbit laboral, demanen que la jornada ordinària sigui de 35 hores setmanals, com a la resta de l’estat espanyol, i que es respecti la normativa pel que fa als descansos. Així, exigeixen que, després d’una jornada, algunes de 24 hores, es compleixin les 12 hores de descans mínim ininterromput, així com les 36 hores continuades de descans setmanal.

En aquest sentit, Mayer ha explicat que la proposta d’un increment del 5 % del sou –un 6 % fins l’any vinent– està “lluny” del que podrien considerar “mínim i just”. En l’àmbit laboral, ha afirmat que les 36 hores ininterrompudes setmanals de descans és una “proposta de mínims” i pel que fa als temes formatius ha apuntat que també hi ha “poquetes concessions”. Sobre aquest últim punt, la proposta que els han fet arribar és crear una comissió per acabar d’estudiar les seves reclamacions però el col·lectiu afirma que aquest estudi ja es podria estar fent ara i assolir els acords en el marc de la negociació de la vaga.

Mayer ha instat les patronals a fer alguna proposta concreta que puguin acceptar i ha explicat que ells treballaran per fer una contraproposta i poder, així, avançar en la negociació.

De moment, però, aquest dilluns tornaran a la vaga i la previsió és que l’aturada s’allargui fins divendres. Encaren aquesta segona setmana de mobilitzacions “amb tota la força i moltes ganes”. “La gent està molt “enxufada” i disposada a seguir lluitant per tenir un acord que permeti una millora, encara que sigui discreta, de les nostres condicions”, ha valorat Mayer.

No descarten allargar les mobilitzacions

Si aquest acord no arriba no descarten allargar la vaga. Tot i això, el portaveu ha afirmat que l’objectiu és poder arribar a un acord com abans millor. “El que volem és tornar als hospitals i a la formació, però sempre que hi hagi una proposta amb cara i ulls”, ha declarat.