Els manters que fins fa uns dies venien tota mena de productes de segona mà a la plaça de les Glòries Catalanes en el conegut com a “Mercat de la misèria” han començat a aparèixer en altres punts de la ciutat, com la plaça Reial. Aquest diumenge, el president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, ho va denunciar amb un vídeo al seu compte de Twitter. Per Villar, l’activitat d’aquests manters perjudica les terrasses dels bars de la plaça, que assegura que estan buides, i també l’activitat del Mercat Numismàtic dominical que està “a punt de plegar per falta de vendes i desesperació”.

El president de l’Associació de Filatèlia i Numismàtica, José Maria Ríos, els ha comptat. Segons ha explicat a betevé, si fa tres mesos n’hi havia una trentena, aquest diumenge ja eren 160 manters. Per Patricia Radovic, gerent de l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial, la situació ha empitjorat des de fa tres o quatre setmanes, justament quan el “Mercat de la misèria” va desaparèixer de la plaça de les Glòries, on s’estava des de feia molts anys. Radovic explica que diumenge una parella d’agents de la Guàrdia Urbana va fer fora als manters mentre es feia un concert de swing a la plaça, però que quan la policia va marxar s’hi van tornar a instal·lar. Els comerciants es queixen que els manters es posen just davant de les botigues i que això dificulta que els clients hi puguin entrar.

Mercat de la Misèria a la plaça Reial

També Joan Mestre, president dels Encants del Mercat de Sant Antoni, ha confirmat que darrerament hi han notat un increment dels manters amb productes de segona mà, sobretot els diumenges. La Guàrdia Urbana, però, ha explicat a betevé que no poden confirmar que els venedors ambulants de Sant Antoni i la plaça Reial siguin els mateixos que estaven a les Glòries.

El mercat desapareix de les Glòries abans d’inaugurar-se el parc

L’Ajuntament va explicar fa uns dies que un dispositiu conjunt de la Guàrdia Urbana i el Departament de Drets Socials havia permès erradicar el “Mercat de la misèria” de la plaça de les Glòries Catalanes. Segons el consistori, durant prop de mig any, una trentena d’agents de la Policia de Barri van estar treballant amb aquest col·lectiu de persones molt vulnerables que venien tota mena d’objectes de segona mà. Aquesta feina, segons van explicar, es va fer conjuntament amb els agents socials per tal que derivar algunes persones a programes d’ocupació i d’inserció. La desaparició d’aquest mercat, que els comerciants dels Encants havien criticat durant molt de temps, es va fer dies abans d’inaugurar la Canòpia urbana, el gran parc de la nova plaça de les Glòries.

Per la CUP Capgirem Barcelona la desaparició del “Mercat de la misèria” de les Glòries ha estat un “desallotjament”. Creuen que es fa fer només per netejar la plaça per a la inauguració del parc. Segons va explicar el número dos de la llista de la CUP a les municipals, Jordi Magrinyà, aquest és un problema que cal abordar perquè “la gent no desapareix”.