nous fruits secs


(ACN/Redacció) Menjar cada dia un grapat de nous redueix el colesterol dolent, tal com es coneix popularment. Es tracta realment del colesterol d’LDL i millora la qualitat de les lipoproteïnes d’aquest tipus. És la conclusió d’un assaig dut a terme per l’Hospital Clínic -IDIBAPS, que ha analitzat els efectes d’una dieta amb nous durant dos anys en majors de 63 anys.

Així, el consum habitual de fruita seca en general, i de nous en particular, s’associa a un 15 % menys de risc de malaltia cardiovascular i a un 23 % menys de mortalitat. Els nivells de colesterol d’LDL són un predictor del risc per desenvolupar una cardiopatia. Amb aquestes dades, es va determinar que les nous també contribuïen a un envelliment més saludable en persones majors de 63 anys.

Les nous, font rica en omega-3

Menjar 45 grams de nous cada dia (entre sis i vuit unitats) comporta un augment energètic del 15 %, i aporta greix insaturat, fibra, antioxidants i minerals saludables. Les nous són una font rica en àcids grassos omega-3 (àcid alfa-linolènic), un tipus d’àcid gras que ha demostrat tenir un efecte beneficiós sobre la salut cardiovascular i que és l’equivalent vegetal dels àcids grassos omega-3 que es troben en una alta proporció en el peix blau i en alguns tipus de marisc.

A l’anàlisi es van recollir les dades de més de 600 persones d’entre 63 i 79 anys, el 68 % de les quals eren dones. Els participants es van dividir en dos grups: a qui es va incorporar nous a la dieta i el grup control, sense canvis en l’alimentació. Després de dos anys, es van analitzar els nivells de colesterol dels participants, i les concentracions i mida de les lipoproteïnes.

El colesterol millora més en homes que en dones

En el grup de participants que menjava nous, els nivells de colesterol d’LDL van disminuir un 3,6 %; les LDL circulants, un 4,3 %, i les LDL més petites i denses, un 6,1 %. Es van observar diferències en la reducció dels nivells de colesterol segons el sexe: en el cas dels homes va disminuir un 7,9 % i, en el de les dones, un 2,6 %. En aquest sentit, els experts creuen que cal més recerca per trobar una explicació a aquestes diferències. També es va descartar que el consum diari d’aquesta fruita seca provoqués augment de pes.