Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a Europa i tenen un impacte un 9% superior en les dones que en els homes. De fet és la primera malaltia mortal entre les dones, especialment en edat avançada. És per això que els experts demanen que la població femenina prengui consciència dels riscos de patir un accident vascular, que s'informi i prengui mesures de prevenció. FINA MAURI, directora d'hemodinàmica de l'Hospital Germans Trias i Pujol "Si no lo conoces no lo previenes, si no lo conoces no lo identificas, si no lo identificas no acudes a que te traten." Un dels estudis presentats avui, fet en 19.000 dones embarassades al Regne Unit, amb un seguiment de 50 anys, mostra que l'obesitat durant l'embaràs augmenta les probabilitats de mort prematura i malaltia cardiovascular de la mare en un 37%. Així doncs, mantenir un pes adequat en la gestació no només és important per al nadó, sinó també per a la salut de la dona a llarg termini. Els experts també han alertat dels efectes que un embaràs pot tenir en les dones amb cardiopaties congènites i de la importància de fer una avaluació abans de plantejar-se tenir fills. TERESA SUBIRANA, unitat cardiopaties congènites de la Vall d'Hebron "Que haya un equipo que valore realmente el riesgo y no se de un informe erróneo. Hay algunos casos que nosotros debemos contraindicar y otros en los que un embarazo no presenta ningún problema." Alguns estudis presentats avui conclouen que les malalties coronàries que afecten les dones són més greus i agressives. Els motius: que tenen artèries coronàries més petites i recargolades i que els problemes vasculars apareixen en edats avançades.

Un dels estudis presentats aquest dilluns indiquen també que l’obesitat de la mare durant l’embaràs suposa un factor de risc cardiovascular tant per a ella com per al nadó, segons un estudi presentat en el marc del Congrés Europeu de Cardiologia que se celebra a l’Hospitalet.

Segons un seguiment realitzat al Regne Unit a partir de les dades recollides de 19.000 dones embarassades durant dècades, les dones que estan obeses durant la gestació tenen un 53% més de possibilitats de morir més joves que la resta, i un 37% tenen risc de patir un esdeveniment cardiovascular major. La directora de la secció d’hemodinàmica de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Fina Mauri, ha destacat que “prevenir l’obesitat i el sobrepès és important al llarg de tota la vida de la dona, però en el moment de l’embaràs ho és encara més, perquè el cos suporta una important sobrecàrrega i perquè, a més, part del sobrepès guanyat el seguiran mantenint al llarg de la seva vida”.

En el marc del congrés també s’ha presentat un estudi realitzat per investigadors danesos que vincula la malaltia cardiovascular amb un risc d’avortament més gran. Les dades indiquen que les dones amb pares i mares amb problemes vasculars, tenen més possibilitats de tenir problemes durant la gestació, traduïts en avortaments espontanis o pèrdua fetal. El director de la unitat d’atencions intensius cardiològics de l’Hospital de Sant Pau, Alessandro Sionis, ha subratllat que “els resultats corroboren la hipòtesi que les famílies en les quals hi ha una càrrega de malalties cardiovasculars podrien tenir una predisposició aquest tipus de problemes”.

La responsable de la unitat de cardiologia de l’Hospital de Sant Pau, María Teresa Subirana, ha presentat un estudi elaborat per investigadors holandesos que obre la porta a les dones amb cardiopatia a quedar-se embarassades. “Fins ara no es recomanava aquesta possibilitat, però cada vegada hi ha més estudis que apunten que no hi ha un risc igual en totes les gestants amb una cardiologia congènita“, ha dit Subirana.

L’estudi conclou que l’embaràs no causa danys permanents en la funció cardiovascular de la majoria de dones amb un cardiopatia congènita, però posa de manifest la possible aparició de complicacions cardiovasculars sis mesos després del part, especialment entre les quals hagin presentat una complicació cardiovascular durant l’embaràs. És per això que els professionals recomanen a les dones amb cardiopaties congènites que consultin un professional abans de quedar-se embarassades.