refugiats ucraïnesos a Polònia
Foto: Natàlia Segura (ACN)

(ACN) Un avió amb 220 refugiats ucraïnesos ha aterrat aquesta diumenge a la matinada a l’aeroport del Prat procedent de Varsòvia, Polònia. Hi viatjaven majoritàriament dones i nens, que han pogut fugir de la guerra per aquesta via gràcies a la feina d’Open Arms i la Fundació Solidaire, en col·laboració amb altres entitats socials com la Fundació del Convent de Santa Clara, de sor Lucía Caram.

Una seixantena dels refugiats ja són a Badalona, acollits principalment per famílies i també per la Creu Roja, setanta han anat a Manresa i un grup més petit s’ha desplaçat a Guissona. Una vuitantena ha viatjat en el mateix avió fins a Madrid, gràcies al pare Àngel. En aquest vol hi viatjaven regidors dels consistoris de Badalona i Manresa, entre d’altres, que havien volat ahir a Varsòvia en el mateix avió per organitzar la sortida des de la capital de Polònia.

A Catalunya pels seus vincles familiars

Els refugiats han arribat “cansats i desorientats, però amb certa alegria”, segons han explicat fonts de la comitiva. Un cop aquí s’han organitzat en tres grups en funció de la seva destinació: Badalona, Manresa i Guissona. La majoria dels que han viatjat ho han fet pels seus vincles familiars amb Catalunya, i per això molts podran allotjar-se a casa dels seus familiars o coneguts. Del grup de Badalona, per exemple, una trentena estan en aquesta situació, mentre que la resta són tutelats per la Creu Roja.

Està previst un segon vol d’auxili

Lucía Caram i el seu equip, juntament amb Open Arms i el pare Àngel, tenen previst organitzar un segon vol en els propers dies. Tampoc no descarten organitzar autocars cap a la frontera amb Ucraïna, però encara estan tancant-ne els detalls.

El d’aquest dissabte no és el primer vol amb refugiats d’Ucraïna que aterra a Barcelona des de l’inici de la guerra. Diumenge passat va arribar al Prat un avió procedent també de Varsòvia amb 227 persones, fruit de la col·laboració entre el Govern espanyol i l’aerolínia Vueling.