El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja fa dies que es manifesta a favor de retirar les mascaretes en espais interiors. Una competència del Govern espanyol i que, aquest diumenge, previsiblement serà un dels temes que es tractaran en la conferència de presidents autonòmics a La Palma. Precisament, en declaracions a Catalunya Ràdio, Argimon ha afirmat que s’imagina un Sant Jordi normal, “com el del 2019”. Tot i això, ha matisat que les mascaretes s’hauran de continuar portant “al transport públic i en centres sanitaris”.

El conseller de Salut ha explicat que “estem en un moment de canvi de paradigma de la pandèmia” i, per tant, reclama que es comencin a retirar les mascaretes a les escoles i, després, a altres llocs de forma gradual. Ha posat l’exemple d’altres països, com Andorra, on s’ha retirat fa tres setmanes i “no han tingut ni un sol rebrot”.

Els CAP recolliran mostres per monitoritzar

El màxim responsable del Departament de Salut també ha confirmat que entre 35 i 40 centres d’atenció primària recolliran a partir d’abril mostres de pacients que tinguin símptomes a les vies respiratòries per tal de monitoritzar la covid a Catalunya, igual que altres virus. Serà un seguiment com el que es fa de la grip però “molt més reforçat”. Amb aquesta recollida de frotis s’arribarà a una mostra del 10 % de la ciutadania. A més, els hospitals seqüenciaran els casos més greus, els dels ingressats a l’UCI, i també hi haurà vigilància de les aigües residuals. A partir de totes aquestes dades es faran models predictius.

Sobre la quarta dosi de la vacuna, ha dit que no és descartable en les persones més vulnerables, i l’ha situada a la tardor.