El monument de la plaça de la Sardana, a Montjuïc, ja està restaurat del tot. El conjunt arquitectònic va aparèixer vandalitzat a finals del 2020 i, des d’aleshores, presentava un aspecte inacabat i mutilat. L’actuació ha tingut un pressupost d’uns 28.500 euros –assumits per la Direcció de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni- i ha anat a càrrec de l’escultor Abel Vallhonesta.

S’han fet rèpliques de les peces trencades

La reparació ha estat obra de l’escultor Abel Vallhonesta, qui ha reparat els dos conjunts de braços i mans originals que es van poder recuperar, reproduir i col·locar-los on pertanyen. A partir d’una recerca documental o fotogràfica s’han elaborat models de fang, motlles i models de guix per fer rèpliques de pedra, en un taller. En les últimes setmanes s’han fet tasques de fixació o integració de tots els elements, des de la pròpia plaça, i s’han reparat fissures. Finalment ha calgut una neteja superficial per uniformar l’aspecte del monument.

Un monument amb més de mig segle d’història, obra de Josep Cañas

‘La sardana’ és obra de l’escultor Josep Cañas, amb la col·laboració de Carles Amadon. L’obra disposa de vuit balladors amb les mans entrellaçades i va ser realitzada l’any 1965, amb la inscripció “La sardana és la dansa més bella”. Es va inaugurar el 19 de març del 1966, i el 25 d’abril del 2009 se li va afegir una nova placa amb la inscripció “Barcelona a la colla sardanista Violetes del Bosc”.