Al març Barcelona convertirà en definitiu al Baix Guinardó l’alberg per a persones sense llar amb addiccions. El centre és únic a l’estat i, de fet, ja fa més d’un any i mig que funciona de manera provisional a les Corts. Es va obrir d’emergència l’abril del 2020 perquè els qui dormen al carrer i consumeixen droga poguessin confinar-se amb l’esclat de la covid-19. Durant aquest temps s’hi han atès 200 persones.

Segons l’Ajuntament, una trentena d’usuaris se n’han sortit, han deixat enrere el carrer i viuen acompanyats, per exemple, en pisos d’entitats. És el cas de Susana Moreno i la Maria, que resideixen en un habitatge gestionat per l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) al Gòtic. Totes dues han obert les portes del seu passat i també el seu present al programa ‘bàsics’, de betevé.

“Vaig marxar de casa perquè em drogava”

Parla sense embuts perquè el més dur ja ho ha passat. Susana Moreno té 54 anys i ha estat més de dues dècades dormint al carrer. Quan en tenia 16 va decidir marxar de casa: començava a usar drogues i va optar per deixar-ne la família al marge. “Me’n vaig anar perquè no em veiessin. Preferia que ho passessin malament perquè no sabien res de mi“, relata.

I quedar-se tant de temps al ras no la va ajudar; al contrari, l’addicció va anar a més. Després de viure un any i mig a l’alberg d’emergència de les Corts, a poc a poc ha anat reduint el consum i ara sent orgull en mirar fins on ha arribat amb l’ABD. “Mai vaig pensar que podria tenir totes aquestes comoditats: un llit, una dutxa, una cafetera per poder esmorzar…“, explica.

La Susana i la Maria es fonen en una abraçada

El pis que comparteix al Gòtic amb la Maria —nom fictici perquè vol mantenir l’anonimat— els ha permès girar full i començar de nou: “Ara puc dir-li al meu fill que vingui a casa, i això per a mi era impensable”, narra la Maria. Ella és mare soltera i als 18 anys, en tenir problemes amb el consum, va desvincular-se dels seus familiars, amb qui ara ha recuperat el contacte.

L’alberg per a sensesostre amb addicions, pioner

El pas de la Susana i la Maria per l’alberg per a persones sense llar amb addiccions ha estat determinant, segons el director de l’Àrea de Drogues de l’ABD, Josep Rovira. L’equipament, que té capacitat per a 50 persones, els cobreix les necessitats bàsiques sense cap obligació prèvia: “El que ens diferencia de la resta de centres és que acollim gent sense demanar-los que primer deixin de consumir“, afirma Rovira.

De fet, el procediment és tot el contrari: d’un inici se’ls ofereix habitatge, menjar i atenció social i sanitària i, en segon lloc, se’ls acompanya per reduir l’addicció. Segons Rovira, els primers resultats apunten que, en tan sols tres mesos, els usuaris disminueixen un 50-70 % el consum d’alcohol, així com d’altres substàncies. El centre, que a partir del març serà definitiu al Baix Guinardó, el financen l’Ajuntament i la Generalitat.

La Maria ordena els utensilis de la cuina al pis de l’ABD on viu