El centre La Violeta va obrir portes l’abril d’aquest any i ara més del 50 % de les dones del centre ja hi estan treballant. Està dirigit específicament a acompanyar dones que es troben en situació de sensellarisme ocult. L’objectiu és donar-los una llar i acompanyar-les en el procés de recuperació per evitar que caiguin en una situació de carrer. Actualment, La Violeta acull 15 dones i arribarà a la plena capacitat a finals d’any, quan s’acabin les obres que s’hi estan fent, amb 26 places.

La residència disposa d’un acompanyament especialitzat per ajudar les dones a sortir d’aquesta situació tan complexa. “Pel perfil de dones que tenim a La Violeta, la inserció laboral està molt al centre dels seus processos de recuperació. Per això, un dels objectius és millorar les competències professionals perquè puguin accedir a un millor treball”, explica Elena Sala, del programa Dones amb Llar d’Assís.

Treballem molt des de l’empoderament, des de la recuperació de tots els processos vitals que aquestes dones han patit. Són dones amb trajectòries vitals molt complexes, amb motxilles, que moltes vegades són molt dures
Elena Sala, del programa Dones amb Llar d’Assís

L’Estebana: d’usuària del centre a treballadora

L’Estebana Ortiz és un exemple de la recuperació que volen aconseguir en aquest centre residencial inclusiu. Ella encara és usuària del Centre d’Acollida Assís, entitat que ajuda les persones sense llar i que gestiona La Violeta, però ja ha trobat feina i està buscant pis amb dues usuàries més.

El seu pas per una residència inclusiva per a dones l’ha ajudat a tenir un sostre però, sobretot, a recuperar-se i tornar a creure en si mateixa. Explica que per a ella va ser clau tornar a tenir feina i aquesta li va venir del mateix Centre d’Acollida Assís, que li va oferir un lloc de treball quan es va inaugurar el centre La Violeta la primavera d’aquest any. Ara, ajuda dones que han passat per la mateixa situació que ella.

Entrar a la Seguretat Social va significar tornar a ser jo mateixa, no tant per la part econòmica, sinó com a persona i com a professional
Estebana Ortiz, usuària

L’objectiu és evitar el sensellarisme crònic

Els seus pròxims reptes són homologar el títol universitari i aprendre català. D’empenta no li’n falta i això és gràcies, en part, a centres com La Violeta, que eviten que situacions de sensellarisme en fase inicial no es cronifiquin. Una dona que necessiti accedir a un centre com el de La Violeta ha de contactar amb els Serveis Socials o amb entitats com el Centre d’Acollida Assís.