Els sindicats UGT, CCOO i USOC, conjuntament amb diverses entitats socials, han fet una crida a la via Laietana per evitar que la crisi econòmica derivada de la covid-19 afecti les classes populars. Amb el lema “Un acord per rescatar les persones, els treballs i els salaris”, la protesta s’ha fet de manera simultània a diferents ciutats de Catalunya.

1.500 persones

han participat a la protesta, que s’ha organitzat en quatre columnes, la quarta dels quals és la dels treballadors de la Nissan, que han participat en nombroses manifestacions per defensar els llocs de feina després de l’anunci de la multinacional japonesa de tancar la planta de la Zona Franca. Sindicats, entitats i partits s’han distribuït a les primeres files de la mobilització, seguits d’un bloc amb persones del sector sanitari, de la dependència i també de l’administració pública i esports. El tercer bloc ha aplegat treballadors del sector del comerç, lhostaleria, la neteja i la seguretat privada.

Manifestació a la via Laietana
Treballadors de Nissan en una de les quatre columnes de la manifestació.

Els convocants demanen a “les forces polítiques, socials i econòmiques un gran pacte per a la reconstrucció” i acusen el govern de Catalunya de “tenir paralitzats els espais de diàleg amb els agents socials”. De fet, titllen de “farsa” les meses de negociació col·lectiva de la Generalitat perquè no hi ha un “pla acordat” per al retorn a les escoles ni gestionar les residències.

La paralització de l’economia per l’epidèmia del coronavirus provocarà una crisi econòmica però creuen que “ens en sortirem si reforcem els serveis públics”. Aposten també per una sortida d’aquesta crisi amb un nou model industrial, energètic, turístic, de mobilitat i de comerç que permeti un sistema just per a les persones i que “no es quedi ningú enrere”.

Recorden, a més, que durant el confinament els treballs de la cura, que majoritàriament són assumits per les dones, s’ha demostrat que són insubstituïbles i que cal que deixin d’estar precaritzats.