Unes 800 persones han tornat a sortir al carrer aquest dissabte per reivindicar els drets del col·lectiu LGTBI en una manifestació convocada per la Xarxa pel 28J 2020, la Crida LGBTI, Sin Ver i ATC Llibertat. La mobilització, la 44a que es fa als Països Catalans des de l’any 1977, té com a lema “Tenim història, tenim futur: unim els colors de totes les lluites” i ha començat a la plaça de la Universitat. Després ha seguit el recorregut habitual pel carrer de Pelai, la Rambla i el carrer de Ferran i acabarà a la plaça de Sant Jaume.

A l’altura de la Rambla, un grup minoritari amb el nom de Fuego Migrante Antiracista ha pres la posició de la capçalera, sense negociació prèvia, i ha denunciat que, com a gais negres, senten que no tenen lloc a la manifestació. Critiquen el que anomenen “orgull blanc” i parlen d’una “Catalunya racista i esclavista”.

Manifestació LGTBI

Una cinquantena d’entitats

Mig centenar d’entitats donen suport a la manifestació que reclama l’alliberament sexual, afectiu i de gènere a Barcelona. Entre els participants hi ha entitats com la PAH, el Sindicat de Llogaters, Unitat contra el Feixisme i el Racisme, Ecologistes en Acció o Las Kellys. Els convocants de la marxa també denuncien els perjudicis que causa el capitalisme neoliberal en la societat i defensen aplicar “polítiques socials valentes” centrades en l’habitatge, la feina, els serveis públics, la renda bàsica, l’ecologisme, l’antiracisme i l’autodeterminació.

Manifestació LGBTI

Denuncien el “capitalisme rosa”

La Crida LGBTI també ha denunciat que empreses privades s’apropiïn del Dia de l’Orgull: “No és un orgull, és una vergonya que explotin la nostra lluita per guanyar diners i després no facin res per nosaltres”, afirma Daniela Lima Guerra, membre del col·lectiu. En aquest sentit, Alejandro Mendona, membre de Sin Vergüenza, ha recriminat que el Pride “és la cara màxima del capitalisme rosa” i afirma que “embruta el que és la lluita LGTBI”.

Defensa del col·lectiu trans

La mobilització també serveix per denunciar “el qüestionament del drets de les persones trans”, que, expliquen, pateixen una gran discriminació que es tradueix en un 85 % de taxa d’atur i dificultats per accedir a l’habitatge, entre d’altres. En aquesta línia, els organitzadors diuen que “hem de situar al centre de la manifestació reivindicacions com l’autodeterminació de gènere i la sobirania corporal de totes les persones”.