Els gremis i associacions de firaires de Barcelona reivindiquen el dret a treballar un cop s’ha acabat l’estat d’alarma pel coronavirus a Catalunya. Aquest divendres al matí centenars de firaires s’han concentrat a l’avinguda de la Reina Maria Cristina amb una desena de remolcs i petites atraccions, i també d’altres vehicles, sobretot furgonetes. La protesta ha avançat en caravana fins a la plaça de Catalunya on han muntat una petita fira d’atraccions.

Sense protocols d’actuació no els poden contractar

Els firaires lamenten que ara que s’ha culminat el desconfinament, ells segueixen sense tenir respostes clares per part de les administracions. El portaveu del Gremi de Firaires de Catalunya, David Martínez, assegura que no els tracten “com als centres comercials, les zones d’oci o els parcs d’atraccions que, com ells, treballen a l’aire lliure”.  Això fa que no tinguin protocols d’actuació, que no puguin treballar i que els ajuntament no els puguin contractar. “És un peix que es mossega la cua”, lamenta Martínez.

A primers de juny van reclamar poder reobrir com a màxim al juliol, però quan queden pocs dies per canviar de mes afirmen que encara no els han concretat quan podran tornar a funcionar. Asseguren que en depenen 2.500 famílies catalanes que fa generacions que es dediquen a fer fires itinerants, que entre el juny i el setembre acostumen a reunir el 90 % dels ingressos de tot l’any.

Una fira d’atraccions a la plaça de Catalunya

Aquesta tarda els firaries han muntat una petita fira amb amb algunes atraccions a la Plaça de Catalunya aplicant el protocol de seguretat que han elaborat pel coronavirus. La intenció dels firaires era demostrar que amb les mesures de seguretat i prevenció que han presentat a l’administració la reobertura es pot fer amb garanties.