Nissan Barcelona protesta treballadors

Les reaccions no s’han fet esperar, només conèixer la confirmació del tancament de Nissan a la Zona Franca, els treballadors s’han concentrat a les portes de la fàbrica, han cremat uns pneumàtics i han acabat portant la mobilització a la ronda del Litoral amb un tall, que després han dirigit cap a la Gran Via. Protesten per la pèrdua dels 3.000 llocs de treball directe i els més de 25.000 de manera indirecta que suposa aquesta decisió.

“Serà un procés llarg”

El president del comitè d’empresa, Juan Carlos Vicente, ha explicat que l’empresa vol tenir tancada la fàbrica de la Zona Franca, i les de Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, a finals del 2020. Però que serà un “procés llarg” i que han d’estar preparats i que lluitaran perquè això no passi. Volen seguir les mobilitzacions durant tot aquest temps.

Els treballadors continuen defensant la viabilitat de les instal·lacions que, tot i la baixada de productivitat, diuen que eren rendibles. Defensen que “si inverteixen i fan la planta competitiva podrem tirar endavant”. La mobilització ha rebut els suport de diferents sindicats. USOC, que és el majoritari, insisteix en què no ho posaran fàcil.

L’empresa ja pensa en el desmantellament

L’empresa Nissan ha comunicat aquest matí el tancament de la Zona Franca, primer al Ministeri d’Indústria i després als sindicats de treballadors de manera telemàtica. Ja s’ha designat un nou directiu, Frank Torres, per encapçalar el desmantallament de les instal·lacions. Des del Govern espanyol diuen que ara comença un procés de negociació per pactar els terminis i les condicions que ha de tenir el procés.