50.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 300.000 segons l’organització s’han sumat a la manifestació del 8 de març a Barcelona amb motiu del Dia Internacional de les Dones i organitzada per col·lectius feministes. El lema d’enguany ha estat “Juntes i diverses per una vida digna”. La mobilització ha sortit a les 17 h de la plaça de la Universitat i ha finalitzat pocs minuts després de les 20 h al passeig de Lluís Companys, a l’Arc de Triomf.

Aquest és el tercer any que les mobilitzacions amb motiu del 8-M són multitudinàries. El punt d’inflexió es va produir el 2018, quan més de 200.000 persones van omplir el passeig de Gràcia amb el lema “Ens aturem per canviar-ho tot”. L’any passat la xifra va ser similar en una manifestació unitària que es va desenvolupar per la Gran Via.

A la capçalera hi ha hagut la concentració no mixta, en què només hi podia haver dones. Al centre, una batucada ha amenitzat l’acció i a la part posterior, la manifestació mixta, a la qual ha pogut assistir tothom. Durant la manifestació, s’ha fet a la capçalera la coreografia ‘El violador ets tu’, una performance viral creada pel col·lectiu d’artistes xilenes Las Tesis.

A la manifestació mixta, més transversal, hi han assistit moltes famílies que han volgut destacar que la lluita feminista ha de ser una lluita de tots. La protesta també ha posat el focus en la denúncia de les morts per violència masclista i les desigualtats en el món laboral.

batucada vaga feminista 8m 2020

Manifest feminista i ecologista

Al final del recorregut, a l’Arc de Triomf, s’hi ha instal·lat un escenari on s’ha llegit el manifest, que aquest any ha denunciat l’emergència climàtica i la precarietat laboral, incidint especialment en les dones del sector domèstic i les cures. Alhora ha exigit la derogació de la llei d’estrangeria i ha reclamat un avortament lliure, segur i gratuït. El manifest també ha exigit la fi de la violència policial, la judicialització de la política i la criminalització del dret a la protesta.

A banda de la lectura del manifest, també s’hi han fet actuacions musicals i missatges reivindicatius dels col·lectius feministes.

Castells íntegrament femenins per visibilitzar les discriminacions

Un dels espectacles més visuals del Dia Internacional de les Dones han estat els castells, això sí, formats íntegrament per dones. Les dones de les vuit colles castelleres de Barcelona han alçat els castells de manera conjunta al tram del bloc mixt de la manifestació del 8-M.

Presència política femenina en la concentració

A la manifestació també hi han assistit dones de l’àmbit polític català. La portaveu dels socialistes al Parlament, Eva Granados, ha exigit més dones al carrer i les institucions i ha destacat tres reivindicacions a seguir: la coeducació, el treball productiu i reproductiu i l’eliminació de la violència.

En el mateix sentit, han coincidit Elsa Artadi (JxC) i Marta Vilalta (ERC). La líder de Junts per Catalunya a l’Ajuntament ha demanat que la lluita continuï perquè la igualtat no acaba d’arribar a cap àmbit ni a totes les dones per igual. La portaveu d’ERC també ha fet un incís en les desigualtats i la bretxa salarial. Ha demanat trencar el sostre de vidre i posar fi als assassinats i la violència masclista.