“Podria haver passat en qualsevol punt de Barcelona. Un noi em va increpar i em va seguir insultant perquè li vaig dir que deixés de mirar-me. M’estava incomodant al vagó amb la mirada fixada a un metre de mi. Em va perseguir en baixar del metro, em va insultar i em va amenaçar”

És un dels testimonis d’algunes de les dones d’entre 15 i 25 anys que de moment han participat en el mapa en línia de l’ONG Pla International per al projecte Safer Cities for Girls. L’organització, que treballa en defensa dels drets de la infància i la igualtat de les nenes, ha obert aquest web per conèixer de primera mà els punts de Barcelona en què les noies s’han sentit assetjades o insegures. A banda d’assenyalar els espais conflictius de forma totalment anònima, també s’hi poden marcar els punts percebuts com més còmodes i segurs.

L’assetjament al carrer, preocupantment normalitzat

El web s’ha posat en marxa després d’haver impulsat experiències similars a altres llocs del món i d’un projecte pilot a Madrid. I una de les primeres conclusions que n’extreuen els responsables és que “l’assetjament al carrer està preocupantment normalitzat”. De fet, segons Lara Martínez, directora d’Incidència Política i Comunicació de Pla International, calculen que només un 10 % de les dones que pateixen assetjament a l’espai públic acaben presentant denúncia “perquè no es veuen anant a la policia cada dia”.

“Quan vaig sola per aquesta zona sempre acabo rebent algun comentari, i fins i tot anant amb la meva mare se’m va acostar un nou per xiuxiuejar-me a l’orella. La meva idea per millorar seria començar educant els homes a respectar les dones, i després posar vigilància, perquè l’assetjament cada dia va a més i a pitjor”

Safer Cities For Girls

Una guia de recomanacions per a les ciutats en clau de gènere

La iniciativa s’ha posat en marxa simultàniament a Barcelona, Madrid i Sevilla, i també a tres ciutats de Bèlgica. Un cop dins del mapa, les joves poden identificar punts on han patits situacions d’assetjament masclista i també donar alguns detalls de les seves experiències. L’objectiu, segons Lara Martínez, directora d’Incidència Política i Comunicació de Pla International, és “donar veu a les dones i tenir en compte les seves experiències per abordar solucions contra l’assetjament al carrer”.

A banda del mapa i l’enquesta en línia, que estarà oberta fins a l’estiu, l’entitat també promourà tallers educatius per a nois i noies per combatre els estereotips de gènere. Finalment, després de l’anàlisi de tots els elements recopilats, s’elaborarà una guia de recomanacions que es lliurarà a ajuntaments, però també a cossos de seguretat i operadors de transports.