Qui i què hi ha al darrere de la performance ‘Un violador en tu camino’? En parlem amb Betzabeth Marín, membre de l’assemblea Chile Despertó Barcelona i de la xarxa Chile Despertó; Sol Ortega, periodista xilena que fa 13 anys que viu a Barcelona; Montserrat Vilà, presidenta de la Plataforma Unitària contra la Violència de Gènere; Judith Muñoz, sociòloga, professora i investigadora de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, i Bernat Escudero, president d’Homes Igualitaris de Catalunya.

1.-Qui són Las Tesis i quin és l’origen d’aquesta coreografia?

Las Tesis són un grup d’artistes xilenes que treballen per traslladar les teories feministes a la població amb actuacions massives. La coreografia formava part d’una obra de teatre que estaven preparant per difondre el pensament de la coneguda feminista Rita Segato, però els incidents socials van impedir-ne l’estrena. Amb tot, van decidir treure la performance al carrer per protestar per les violacions dels drets de les dones per part de l’estat, l’exèrcit i els carabiners durant aquestes reivindicacions. La protesta s’ha fet viral i ha arribat a moltes ciutats del món, entre les quals Barcelona.

2.- Què significa la coreografia d’#ElVioladorEresTu ?

La cançó s’ha convertit en un potent himne feminista que crida alt i fort que la culpa de les agressions sexuals no és ni de la dona, ni de com va vestida, ni de per on passeja. Un grup de dones de totes les edats fan la coreografia en un lloc públic amb ulls embenats amb cinta negra i un mocador verd al coll, símbol de la despenalització de l’avortament. Les dones s’ajupen reiterades vegades durant l’actuació. Es tracta d’una imitació del gest que la policia xilena obliga a fer, despullades, a dones i nenes un cop les han detingudes, tal com han denunciat diverses organitzacions humanitàries. La lletra inclou també referències als PACOS, el nom amb què popularment són coneguts els carabiners de Xile. Precisament, el títol de la performance, ‘Un violador en tu camino’, fa referència al lema “Un amigo en tu camino” d’aquest cos policial.

3.-Què reivindica aquesta coreografia?

El text de la cançó denuncia el patriarcat, l’assetjament sexual, el feminicidi, la desaparició forçada de les dones i la manca de justícia. També la impunitat amb què els cossos de les dones es fan servir com a objecte en contextos de conflicte armat, en aquesta situació de revolta social a Xile, però també en les dictadures xilena i argentina. Per aquest motiu també han sorgit Las Tesis Senior, un grup de dones de més de 40 anys que han interpretat  la cançó davant l’Estadi Nacional de Santiago de Xile, centre de la repressió vers les dones durant la dictadura de Pinochet. Més de 10.000 dones van participar-hi.

4.-#ElVioladorEresTu, també a Barcelona

El col·lectiu Chile Despertó Barcelona ha convocat ja una actuació a l’Arc de Triomf, que va comptar amb la presència de més de 200 persones. També n’han convocat una davant de la Catedral de Barcelona el proper diumenge, 22 de desembre, a les  dues del migdia, que estarà adreçada a l’església. Recupera aquí la conversa sencera: