Persones del sector de la informació i la comunicació han tornat a reivindicar, durant aquest 8 de març, un periodisme més plural. El moviment Les Periodistes Parem, que ha anat creixent per integrar més de 1.000 dones professionals del sector, ha exigit “prou masclisme als mitjans de comunicació”. La concentració s’ha fet als Jardinets de Gràcia i ha concentrat 200 dones.

Durant l’acte, s’ha llegit un manifest que ha denunciat la precarietat de les dones comunicadores. Reclamen la superació de la bretxa salarial amb mesures de conciliació que “no facin minvar ingressos ni possibilitats de promoció i que permetin compartir les cures en la criança”.

També han posat sobre la taula la manca de veus femenines als espais d’opinió. Segons l’últim informe del col·lectiu On Són les Dones, hi ha un 51 % de professionals de la comunicació i només tenen veu el 29 %. “Cal reparar el dèficit de reconeixement que pateixen aquelles professionals o protagonistes que poden ser referents per al coneixement de la ciutadania”, expliquen.

La violència de gènere en els mitjans

Pel que fa al tractament informatiu, demanen que en les notícies sobre violència de gènere es posi el focus en l’agressor i no en la víctima. A més, segons les últimes dades de la Federació Internacional de Periodistes un 66 % de dones periodistes han patit assetjament masclista en l’exercici de la professió.

La periodista Elena Parreño, membre del col·lectiu Periodistes Feministes, ha demanat, a més, formació amb perspectiva de gènere “per abordar la informació, no només la que ateny les víctimes de violència masclista, sinó també tot tipus d’informació”. I ha afegit: “Que el feminisme sigui una eina transversal per abordar la informació amb una mirada feminista totalment àmplia”.

A banda de la lectura del manifest, les assistents han escrit en un paper quins titulars els agradaria trobar-se als mitjans de comunicació. També hi ha hagut actuacions musicals, com la del grup Angela.

Era el primer cop que actuaven en directe. La seva performance ha representat diverses violències masclistes.