Un dels espectacles més visuals del Dia Internacional de les Dones han estat els castells, això sí, formats íntegrament per dones. Les dones de les vuit colles castelleres de Barcelona han alçat els castells de manera conjunta al tram del bloc mixt de la manifestació del 8-M. Les castelleres han aixecat dos castells, un 3d6 i un 4d6, i han tancat l’actuació amb dos pilars de quatre. Per aconseguir-ho es van reunir prèviament i van fer dos assajos.

Per què castells femenins?

Fins i tot en les colles de castells es registren discriminacions, asseguren les castelleres, i sobretot dins dels òrgans de decisió i les comissions. De fet, és difícil concebre colles castelleres sense nens o dones en l’actualitat, però no va ser fins als anys 80 que van començar a formar-ne part. Per tant, amb aquest acte es volen fer visibles les discriminacions entre homes i dones tant dins com fora les colles.

Ja es fa feina dins les colles

A finals de l’any 2018 es va presentar una comissió d’equitat feta per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. L’objectiu era fer èmfasi i treballar sobre tres eixos: el racisme, les discriminacions de gènere i l’LGTBI-fòbia dins de les colles de castells. Amb aquest grup de treball s’ha permès que les castelleres puguin posar en comú les seves inquietuds i es puguin generar accions feministes per garantir aquesta igualtat dins de les colles.

Els Castellers de Barcelona signen el primer 7d7 femení

Els primers castells alçats per castelleres de les vuit colles de la ciutat no ha sigut l’única fita aconseguida aquest diumenge. Al matí, els Castellers de Barcelona han descarregat el primer 7d7 amb nuclis, tronc i canalla formats íntegrament per castelleres. Les de la camisa vermella l’han acompanyat amb un 5d7 femení, que ja van descarregar per primer cop tot just un any abans en el mateix escenari, l’Homenatge a les Heroïnes Anònimes a Vilafranca del Penedès. La tercera construcció de les castelleres ha sigut el 3d7.