Pancartes 8-M

Com en tots els àmbits, buscar un missatge original és sempre una bona estratègia per garantir que l’objectiu de l’emissor tindrà èxit i el missatge arribarà a bon port. El receptor cada cop és més difícil de sorprendre, però el Dia Internacional de les Dones mai deixa indiferent, i és que de fet, si ens parem a mirar els cartells que farceixen la manifestació del 8-M, segur que n’hi haurà alguns que no passaran desapercebuts. I més enllà, n’hi haurà que fins i tot demanaran un parell de minuts per assimilar-ne i captar-ne el missatge.

Aquesta és una dels centenars de pancartes reivindicatives que s’han vist en la protesta, algunes, amb textos directes i concisos i d’altres, amb missatges més aviat subliminars. Això sí, totes destinades a denunciar el patriarcat i a conscienciar sobre les situacions de desigualtat entre homes i dones.

Pancartes amb missatges de passat i de futur

El masclisme no “és cosa d’avui, ni d’ahir”, afirma una de les manifestants, és un fet que ve de molts anys enrere, “un fet que ha arrelat i que ha quedat dins de la societat”. A més, conclou una altra de les manifestants, arribar a la igualtat de gènere és un procés llarg que requereix feina. Per aquest motiu, sovint moltes de les pancartes fan referència al passat i al futur. Alguns dels missatges van destinats a les àvies, o fins i tot a les mares, per haver patit un masclisme propi d’èpoques passades. I en clau de futur, reclamen que les futures filles han de poder créixer lliures i sense patir cap tipus de discriminació pel fet de ser dones.

Pancartes concises

Si un missatge original és una bona manera de captar l’atenció, un text concís, senzill i colpidor també ho és. En la manifestació s’hi han sentit molts lemes i també s’hi han llegit molts d’aquests missatges: “Ni una menys”, “Ens volem vives” i “Juntes i fortes feministes”, per exemple. Són fórmules senzilles que sonen amb força i que el nostre cap capta amb rapidesa.

Pancartes dirigides a ells

La reivindicació consisteix a fer diferents denúncies, una de les quals el gran nombre de dones que malauradament han patit agressions masclistes. Per aquest motiu, moltes de les manifestants no opten per dirigir-se a les seves companyes, sinó que més aviat ho fan per interpel·lar directament l’agressor masclista.