carrers nom dona

Alguns carrers del voltant de la superilla de Sant Antoni s’han aixecat amb canvis destacats, en especial, al nomenclàtor. Molts cartells amb noms masculins han passat a tenir una protagonista femenina amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març.

Carrers com el del Comte Borrell o el de Tamarit s’han llevat amb noms de dones referents. És el cas de Fatima Mernissi, sociòloga i pionera del feminisme musulmà, l’actriu i directora teatral catalana Margarida Xirgu o la jove activista palestina Ahed Tamimi.

nom dona carrers sant antoni

Poca presència femenina al nomenclàtor barceloní

Segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Barcelona té uns 170 carrers amb nom de dona. Sobre el total —uns 4.000 carrers—, aquesta dada no en representa ni un 5 %. De fet, l’Ajuntament treballa des de fa temps per reduir aquesta bretxa.

En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, el consistori va assegurar el 2018 que en el mandat anterior —2015-2019— es va aplicar un criteri de discriminació positiva amb l’objectiu de “feminitzar el nomenclàtor”. Amb aquesta mesura, de tots els nous noms de carrers imposats un 82 % van ser de dones.