Comerços oberts

L’impacte econòmic de la vaga feminista s’ha notat poc, de moment, als comerços de Barcelona. En barris com el de Sant Antoni, la majoria dels establiments han obert portes, i també han optat per aquesta via els paradistes del Mercat Dominical, que han muntat els estands a primera hora i han aprofitat per situar als expositors llibres en clau feminista amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

Llibres mercat dominical Sant Antoni

Segons el sindicat CGT —una de les organitzacions convocants juntament amb la Intersindical-CSC i la IAC— l’aturada està tenint repercussió des de les 22 h d’aquest dissabte en algunes empreses que tenen torn de nit. El sindicat anarquista critica que s’han imposat “serveis mínims aberrants” en sectors com la sanitat, on han estat del 100 %, i “s’ha lesionat així el dret de les seves treballadores i treballadors a fer vaga”.

 

Incidència molt baixa

Atès que la convocatòria de vaga general de 24 hores coincideix en dia festiu, la incidència ha estat inferior a la d’altres jornades de vagues generals de dies feiners. Pel que fa al consum elèctric, a les 11 h se n’ha registrat una reducció del 0,7 % en comparació amb diumenge passat, segons les dades de les companyies.

Al sector del transport, el Departament de Treball ha informat que la vaga ha tingut un seguiment del 19 % al metro i del 22 % als Ferrocarrils i molt més baix als autobusos (0,96 %) i a la Renfe (0,83 %). Per contra, la dada que dona el sindicat CGT és molt més alta: assenyala que el seguiment al suburbà ha estat de l’entorn del 50 % i informa que al telefèric de Barcelona l’aturada ha estat completa.

Treball ha afegit que no hi ha dades pel que fa als “àmbits de funció pública, educació, comerç, universitat, indústria o serveis”.

Molts motius per fer vaga

“Per la bretxa salarial, sous, desigualtats en les cures…”, són alguns motius que les dones exposen quan se’ls pregunta per què s’han sumat a la vaga feminista d’aquest 8 de març. Ara bé, algunes expliquen que no sempre és possible fer vaga. “Soc autònoma, i aquest any hi puc participar perquè és festiu”, diu una d’elles.