Segons la FAO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, un de cada tres segons es llença algun aliment que es podria consumir a les escombraries. Posar fi al malbaratament alimentari és encara una assignatura pendent, tenint en compte que a tot el món hi ha 780 milions de persones que no tenen accés a una alimentació bàsica. A Catalunya el malbaratament d’aliments es xifra en 262.000 tones l’any, uns 35 kg per persona.

Les xifres les coneixen bé al Banc dels Aliments, on cada any reparteixen 18 milions de quilos de productes. Bona part els aconsegueixen durant el Gran Recapte, que se celebrarà els dies 22 i 23 de novembre. Per primera vegada es recollirà també producte fresc. Segons Ramon Talamàs, responsable d’Aprovisionaments de l’entitat, el 50 % d’aquests aliments són productes que acabarien a les escombraries si no els recollissin. Aprofitar al màxim el menjar és un dels objectius del Banc dels Aliments. Rep donacions de la indústria alimentària (que representa prop d’un 25 % ) i també del sector primari. En aquest cas, per exemple, fruita en forma de suc, que té una caducitat molt més longeva que la fruita fresca.

[vc_section][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”El Gran Recapte: altres angles” color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”508965″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”508811″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”510142″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row]

Es malbaraten aliments en l’àmbit domèstic, però també a les empreses alimentàries. Hi ha supermercats, però, que ja fa temps que donen l’excedent a entitats socials. Esther Zapater, responsable de Relacions Institucionals i Comunicació de Caprabo, explica que el que fan normalment és vincular els diferents establiments de la cadena amb entitats socials properes. “Si hi ha algun producte que ja no és apte per a la venda però sí per al consum el que fem és separar-lo”. Això permet que el producte fresc no hagi d’anar fins al Banc dels Aliments sinó que directament ja va a l’entitat i facilita moltíssim la donació immediata al beneficiari”.