La revolució de la gastronomia en les darreres dècades, amb xefs que han capgirat la manera de cuinar i de presentar els aliments al comensal, també ha acabant tenint ressò en els productes alimentaris que es comercialitzen. Els empresaris del sector saben que una de les claus per atraure el consumidor és el factor sorpresa. Una vegada més el Fòrum Gastronòmic, que enguany celebra la vintena edició al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, és l’aparador perfecte per presentar aquestes novetats.

Premi InnoFòrum al gelat de xuixo

En el marc del saló s’han lliurat els premis InnoFòrum. I un dels productes premiats ha estat el gelat de xuixo elaborat per l’empresa Cupio Elaborats de Territori. Com a representant de la marca, el xef mediàtic Marc Ribas explica que la idea sorgeix del convenciment que “en el territori hi ha productes molt especials que són gelatables. Fugim de la creença que el gelat sigui només un producte d’estiu o de calor”. La darrera proposta és el gelat de xuixo, que han elaborat coincidint amb el centenari d’aquest mític dolç gironí.

Els premis també han reconegut les sobressades de 25 quilos de Xesc Reina com a “empaquetat més creatiu” i el secret de porc ibèric de quarta gamma de l’empresa Can Bech com el “Sabor més original”.

L’objectiu és sorprendre

Enguany moltes de les propostes s’han centrat a enganyar la vista per sorprendre el paladar. Dins d’una àmplia selecció de productes gurmet, la conservera Mareterra Deluque, per exemple, presenta els seus patés de cabra i gambes amb allada. Un altre exemple el mostra Disalvi combinant mandonguilles a la barbacoa o cigrons amb llamàntol. O el peculiar Cheesefuet XXL amb formatge de cabra madurat i tòfona de Montbrú, una empresa catalana que busca noves maneres de menjar formatge. La cobertura recorda una llonganissa però quan l’obrim descobrim que és un formatge de cabra: “el fem fàcil de penjar i de tallar i d’aquesta manera fem accessible al gran consumidor un formatge de cabra 100 % artesà”, explica el formatger Martí Padrisa.

Alternatives al consum d’aliments d’origen animal

Cada vegada té més presència entre consumidors un nou consum que prescindeix dels productes que provenen dels animals. El saló se’n fa ressò i ofereix opcions per a tots els gustos. N’és un bon exemple l’empresa Heura, que ofereix carn vegetal de proteïna texturitzada de soja, amb un aspecte i un sabor molt semblant al de la carn animal. I a banda de la carn, també podem trobar la gamma de vuit formatges vegans d’allioli, pastanaga o poma de l’empresa Àpats Food.

Un espai que s’amplia coincidint amb els seus 20 anys

Enguany la cita arriba als 20 anys amb una edició de rècord. El Fòrum Gastronòmic duplica l’espai.

L’aposta per engrandir el saló és gràcies a l’aliança estratègica amb Fira de Barcelona /Alimentària Exhibitions.