La campanya del Gran Recapte, que tindrà lloc el 22 i 23 de novembre a Catalunya, incorporarà com a novetat la recollida de productes frescos, com carn, ous i peix. Per fer-ho possible, es posaran a la venda tiquets de tres euros que els ciutadans podran comprar a les parades de diversos mercats de Barcelona, i que serviran al Banc dels Aliments per comprar aquests productes. Els mercats que participen en la iniciativa són el del Carmel, el d’Horta, el de la Mercè, el de l’Estrella i el de l’Abaceria.

L’any passat ja es va fer una prova pilot a dos mercats de la ciutat i en l’edició del 2019 del Gran Recapte s’ha decidit impulsar iniciativa a un total de cinc mercats.

Alerten que hi ha menys voluntaris que altres vegades

El Banc dels Aliments ha alertat que aquesta campanya tenen menys voluntaris que en altres edicions. Ho atribueixen a la situació d’inestabilitat política a Catalunya i a les mobilitzacions constants que hi ha al carrer. En total, es necessiten 28.200 voluntaris i, per ara, se n’han aconseguit un 68 %, que seran als prop de 3.000 punts de recollida que s’instal·laran als mercats i supermercats. Pel que fa a Barcelona, encara calen 5.900 persones.

Crida per recollir oli, llet i conserves

El Banc necessita aprovisionar els magatzems d’aliments, i fa una crida a recollir oli, llet i conserves per garantir una dieta saludable a les 196.000 persones que atén. En la campanya de l’any passat es van recollir 4,4 milions de quilos de menjar.

Una altra de les novetats és que es faran servir uns sacs de tela reutilitzables, que substituiran les banyeres de cartró que serveixen per a la recollida d’aliments. La prova pilot s’implementarà als supermercats Caprabo. L’objectiu és substituir 12.000 banyeres de cartró d’un sol ús per aquestes bosses gegants.

A partir del 22 de novembre es faran les tasques de classificació dels aliments recollits. Enguany el Banc dels Aliments separarà els productes recollits a Barcelona i el Baix Llobregat en una nau cedida a Santa Perpètua de Mogoda de 4.700 m2.