Narcopis al Raval

Un cop desmantellada una de les principals bandes de tràfic de drogues a Ciutat Vella, els Mossos d’Esquadra han explicat el seu funcionament intern. La xarxa es va intervenir el 29 d’octubre passat en una macrobatuda en què es van detenir 58 persones de nacionalitat dominicana. Estan acusades de pertànyer a una organització criminal molt jerarquitzada i molt violenta.

1. Líders de l’organització

Formaven la cúpula de la banda criminal que han desmantellat els Mossos i de la qual han detingut quatre membres. Segons la policia, havien establert una estratègia de venda i decidien quins pisos havien d’ocupar per traficar amb drogues. També estaven atents per si una zona es començava a saturar per esponjar els punts de venda. De fet, es plantejaven expandir l’activitat a altres districtes de la ciutat.

2. Cap de zona

És la persona que controlava diferents pisos d’una zona concreta i rebia els diners ingressats en cadascun dels punts de venda. Alhora, s’encarregava de resoldre possibles problemes de convivència amb els veïns o entre els consumidors per evitar que la seva activitat fos visible.

3. Responsables del narcopís

Cada narcopís tenia una persona encarregada de guardar els ingressos de la venda de droga en aquest punt i de controlar les provisions. A més, podia contractar diversos treballadors interns que, entre altres tasques, podien fer d’aiguadors o correus.

Els anomenats aiguadors estaven al carrer amb l’única missió de detectar presència policial. Si identificaven agents vigilant el pis, paraven la venda i la redireccionaven a un altre habitatge.

Les persones que exercien com a correus s’encarregaven d’abastir els punts de venda i per desplaçar-se amb rapidesa utilitzaven mitjans com el patinet elèctric. La droga que transportaven, i també la que hi havia en els llocs d’emmagatzematge, eren petites quantitats.

4. Subministradors de droga

Eren els encarregats de proveir els narcopisos de droga i es desplacen contínuament per anar-la a buscar amb mètodes molt pensats per evitar les identificacions policials. En alguns casos la policia va detectar que van utilitzar el patinet elèctric per anar ràpid.