“El fenomen del narcopís ha passat a la història”.

Així de contundent ha estat el cap dels Mossos d’Esquadra a Ciutat Vella, Antoni Sánchez, després del macrodispositiu contra el narcotràfic al Raval que s’ha engegat aquest dijous.

Els caps policials que han participat en l’actuació han deixat clar que els narcopisos són residuals al districte de Ciutat Vella. Paral·lelament, però, al barri del Raval asseguren que s’hi havia instaurat una nova forma delictiva: el narcotràfic de tot tipus de drogues a peu de carrer.

Aquest ha estat l’objectiu de la macrooperació d’aquest dijous, que s’ha fet en col·laboració amb la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional, que s’ha ocupat sobretot de les qüestions relacionades amb l’estrangeria -ja que els detinguts no són nacionals- i ha estat clau per la intervenció de l’Europol, ja que la xarxa suposadament desarticulada treballava a escala internacional.

Segons ha explicat Sánchez, la xarxa distribuïa droga mitjançant la venda de llaunes al Port Vell i al nucli antic, destinades sobretot a turistes. Fins ara l’operació ha permès detenir 50 persones i identificar-ne 105 més. S’han intervingut tres quilos d’heroïna, més de dos de cocaïna i 2.180 pastilles, així com diners en efectiu i armes blanques.

Al llarg de l’operació, s’han fet 35 escorcolls a diversos locals, magatzems i pisos de Barcelona, la major part (31) al  barri del Raval.

Un any d’investigació policial

La investigació del cas va començar fa un any, tal com ha explicat el conseller d’Interior, Miquel Buch. Assegura que aquesta actuació policial, una de les més contundents vistes mai contra el narcotràfic a l’estat, és un “cop fort per millorar la convivència a Barcelona”. Es preveu que els detinguts siguin acusats per diversos delictes, sobretot contra la salut pública.

Els cossos policials asseguren que el fenomen dels narcopisos ha desaparegut al districte, després de l’actuació d’aquest dijous i del gran dispositiu policial de l’octubre del 2018, que va acabar amb una cinquantena de detinguts. Igual que els Mossos, l’intendent en cap de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella, Benito Granados, també ha insistit que els narcopisos es poden “donar per acabats com a fórmula d’èxit”, tot i que ha alertat que no es pot abaixar la guàrdia.

El dispositiu està sota secret d’actuacions i per això la policia catalana no ha donat més detalls de la investigació.