Les entitats que constitueixen la Taula Comunitària del Rec Comtal han fet públic un manifest en què criden a protegir el terreny agrícola de la Ponderosa, a Vallbona. Són set hectàrees regades amb les aigües de l’històric rec Comtal, on encara hi ha activitat agrícola. Les entitats —de Nou Barris i també de Montcada i Reixac— rebutgen qualsevol construcció a l’horta i defensen un projecte basat en la conversió del terreny en una escola de formació professional d’agroecologia, amb una reserva de l’espai per a horts comunitaris. Tot plegat, gestionat des de la participació veïnal i vinculat al projecte comunitari de dinamització del rec Comtal.

L’activitat agrícola com a identitat

La dotzena d’entitats deixen clars sis objectius en el manifest. El principal és evitar qualsevol edificació a La Ponderosa. Per això aposten per mantenir l’activitat agrícola amb alguns canvis, dissenyats a partir de la participació veïnal dels barris fronterers.

Proposen idees com crear un espai de formació professional, dirigit sobretot als joves de Vallbona i dels barris de l’entorn, així com una zona d’horts comunitaris, que disposin de la dinamització de monitors. Volen aprofitar també per fomentar l’horta de proximitat i que s’obri un punt de venda directa com la que existia fins fa uns mesos i que va tancar després de la mort del veterà pagès Juan Ortuño. I tot plegat, molt lligat al rec Comtal, aprofitant que gaudeixen d’un dels pocs trams en què es pot veure la sèquia a l’aire lliure.

L’amenaça del pla urbanístic del 2009

El març del 2009, l’Ajuntament va aprovar inicialment el pla ARE de Vallbona, que qualificava la zona de la Ponderosa d’àrea residencial estratègica. Aquest projecte, que llavors va tenir el suport del veïnat, suposava la construcció de 2.000 habitatges —un 60 % de protecció oficial— i equipaments. El pla suposava un augment de població a Vallbona que permetia tenir alguns serveis que llavors no existien al barri —com una farmàcia.

La crisi econòmica i immobiliària va deixar en punt mort aquest projecte. Ara, amb la mort d’Ortuño i la reactivació de la construcció, es reobre la possibilitat de noves edificacions. De fet, el cartell d’una immobiliària amenaça la porta d’accés als horts. Però ara les entitats dels entorns ja no veuen amb bon ulls la desaparició dels cultius. Per tot això, el nou govern municipal haurà de decidir quin serà el futur de la Ponderosa.