Els Mossos d’Esquadra van desarticular dilluns passat la xarxa criminal que dominava més narcopisos del districte de Ciutat Vella. Segons el cap de la Divisió d’Investigació Criminal, Antoni Rodríguez, es tracta de delinqüents de nacionalitat dominicana molt consolidats -el 85 % dels detinguts tenen antecedents- i molt violents que gestionaven bona part dels punts de venda de droga que hi havia a Ciutat Vella. Rodríguez però alerta que no és l’única xarxa que operava al districte i que encara queden narcopisos en funcionament. N’ha comptabilitat fins a una desena i ha explicat que hi ha altres xarxes criminals actives que estan intentant ocupar el buit de mercat que ha deixat la banda desmantellada.

En aquest sentit, ha assegurat que calen intervencions socials i urbanístiques que, sumades a l’acció policial, donin una resposta integral al problema. “Tindrem més narcopisos, sí. Però que seguirem treballant i investigant, això també”, ha assegurat.

Detinguts quatre líders de l’organització criminal

Al llarg de la macrooperació, es van detenir 58 persones i 17 encara estan en crida i cerca. D’entre els arrestats, hi ha quatre caps de la banda que s’encarregaven de triar els narcopisos, decidien com repartir la droga i com reubicar els punts de venda en cas de saturació. Fins i tot, s’havien plantejat expandir l’activitat a altres districtes de Barcelona.

Els Mossos d’Esquadra han descrit les persones d’aquesta organització com a “irascibles i violents, que solucionen les coses amb violència o amb l’amenaça de la violència”. D’aquesta manera, expliquen les múltiples baralles i agressions amb arma blanca que s’han viscut en els últims mesos a peu de carrer.

“Aquesta delinqüència ha fet seva moltes zones de Ciutat Vella i això ha provocat fricció. Les friccions s’han traduït de forma visible en baralles, en agressions amb arma blanca, disputes durant la nit.”

El grup desmantellat pels Mossos tenia dos tipus d’espais per traficar amb drogues: els punts de venda i els narcopisos. En el primer cas, els consumidors només podien comprar les substàncies estupefaents mentre que en el segon també les podien consumir. Per això, els traficants dotaven els narcopisos dels estris necessaris per al consum de drogues, com, per exemple, xeringues. Segons la policia, tenien una organització molt jerarquitzada amb diverses responsabilitats. 

Narcopisos en rotació

Un dels descobriments dels agents va ser que els narcopisos no servien com a tal de manera permanent, sinó que l’activitat es traslladava d’un lloc a un altre per despistar la policia. El gener d’aquest any, els Mossos van establir una relació entre un dels habitatges que funcionava com a narcopis i d’altres que servien com a lloc de reunió per planificar la venda de drogues a Ciutat Vella. A partir d’aquí, es va dissenyar un dispositiu per esbrinar el “modus operandi” de la banda criminal mitjançant intervencions telefòniques i seguiment de sospitosos, entre altres tècniques.

38 escorcolls a Barcelona amb 58 detinguts

La macrooperació policial contra el narcotràfic al Raval va mobilitzar una gran quantitat d’efectius -rn total, 850 agents dels Mossos i 150 més de la Guàrdia Urbana-. L’actuació però es remunta en una investigació que va començar dos anys i mig enrere quan la policia va començar a investigar diversos enfrontaments violents entre bandes de la mateixa nacionalitat. En la macrobatuda de dilluns passat, es van escorcollar 25 narcopisos, dos locals comercials i 13 domicilis.

La mateixa tarda del macrodispositiu, l’alcaldessa, Ada Colau, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, es van reunir per fer-ne un primer balanç. Colau va qualificar l’operació com un “missatge claríssim contra la impunitat del narcotràfic”, a l’hora que va assegurar que aquest pla de xoc “ha vingut per quedar-se”. També Buch es va felicitar pels resultats i va qualificar l’operació d’un “atac directe a les xarxes de distribució de droga a Barcelona”.

A banda del dispositiu policial de fa una setmana, des de l’1 de novembre s’ha incrementat la presència d’agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana pels carrers de Ciutat Vella, tal com van acordar l’Ajuntament i la Generalitat en la darrera Junta de Seguretat Local.