(ACN) Nou dels 21 detinguts dimecres per la Guàrdia Civil en l’operació Volhov han estat posats en llibertat amb càrrecs aquest matí pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona. La resta ja van quedar en llibertat dimecres passat. Tots nou s’han negat a declarar i la fiscalia no ha demanat cap mesura cautelar contra ells.

Es tracta de l’exdirigent d’ERC Xavier Vendrell, l’empresari Oriol Soler, l’exdirigent de CiU David Madí, el president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals, els directius d’Events Roc Aguilera i Toni Fusté, l’exregidora d’ERC Marta Molina, el regidor de Cabrera Enric Mir i l’interventor de Presidència en temps de Carles Puigdemont, Jordi Serra. La causa està oberta per malversació de fons públics, tràfic d’influències, prevaricació, blanqueig de capitals, suborn i desordres públics.

David Madí llibertat càrrecs

Els nou detinguts han arribat a la Ciutat de la Justícia a un quart de 10 del matí després de passar dues nits a la caserna de la Guàrdia Civil. Cap a les 11 han començat a pujar dels calabossos a la sala de vistes i han anat sortint en llibertat. A fora els esperaven familiars i companys d’empresa o de partit com Laura Borràs, Francesc de Dalmases i Albert Batet, Marta Vilalta, Carles Riera, Marcel Mauri o Eduard Voltas.

L’origen de la investigació, un suposat frau en les subvencions de la Diputació

L’operació policial deriva d’una investigació iniciada el 2016 contra un suposat frau en les subvencions de la Diputació de Barcelona a entitats properes a CDC. El 2018 es van fer diverses detencions, entre ells l’expresident de la Diputació, Salvador Esteve. La investigació va passar de la Policia Nacional a la Guàrdia Civil, que va aprofitar unes converses gravades per l’empresari i activista Víctor Terradellas amb Vendrell i Madí poc abans de l’operació policial.

Així, s’apunta que Vendrell, Madí i Soler podrien estar al capdavant de la plataforma independentista Tsunami Democràtic. També creuen que tots tres i Vinyals haurien intentat finançar part de les despeses de l’exili a Bèlgica de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Fins i tot apunten que volien aconseguir el suport militar i econòmic de Rússia a la independència de Catalunya. Per últim, creuen que Madí, Vendrell, Soler i Vinyals haurien desviat fons públics a través de subvencions i adjudicacions de contractes a despeses de l’independentisme, i que haurien pressionat càrrecs municipals i de la Generalitat per beneficiar les seves companyies.