La Guàrdia Civil ha portat a terme aquest dimecres un dispositiu contra el suposat finançament irregular del procés. En total, s’han detingut una trentena de persones i la majoria són empresaris pròxims als partits independentistes que haurien finançat activitats relacionades amb el procés independentista, com podria ser l’estada de Puigdemont a Bèlgica.

L’operació la dirigeix el Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona i entre els detinguts, hi ha David Madí, exmà dreta d’Artur Mas; Oriol Soler, editor vinculat a ERC; Josep Lluís Alay, director de l’oficina de Carles Puigdemont, Xavier Vendrell, exdirigent d’EC, i Xavier Vinyals, president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes. Segons informa el TSJC, la causa està oberta pels delictes de malversació, suborn, tràfic d’influències, blanqueig de capitals i desordres públics.

Aquest darrer delicte, el de desordres públics, podria obrir la porta a relacionar els fets amb Tsunami Democràtic -que ja està en el punt de mira de l’Audiència Nacional (AN) per terrorisme─.

Escorcolls Guàrdia Civil
La Guàrdia Civil escorcolla l’empresa Events, a Igualada

En el cas de Josep Lluís Alay, l’han detingut a primera hora i l’han posat en llibertat amb càrrecs més tard. Entre els detinguts també hi ha Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar; Jordi Serra, interventor de Presidència durant el mandat de Puigdemont; Pilar Contreras, directora general de centres privats i concertats de la Generalitat, el president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep González-Cambray, i Marta Molina, també vinculada a ERC, entre d’altres.

Detingut Josep González-Cambray

Una altra de les persones detingudes aquest dimecres per la Guàrdia Civil ha estat el president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep González-Cambray. Segons fonts del Departament d’Educació consultades per betevé, González-Cambray ha estat detingut en el marc de l’ampliació de concert de l’Escola el Brot, un centre d’educació especial de Sant Joan Despí. Aquest centre va demanar ampliar-lo a dos grups i dos professors de cara al curs 2020-21. La primera petició va ser denegada perquè “no complia amb els requisits per ser concertat”. També s’ha detingut la directora general de Centres Concertats i Privats, Pilar Contreras.

Fa un any i mig que el jutjat instructor va iniciar la causa per un presumpte desviament de fons públics de la Diputació de Barcelona i de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes a entitats vinculades a Convergència. Per això, han detingut Xavier Vinyals, president d’aquesta plataforma.

Vinculen Oriol Soler amb Assange i Snowden

D’altra banda, la Guàrdia Civil vincula l’empresari Oriol Soler amb Eduard Snowden, Julian Assange i una presumpta campanya de “desestabilització i desinformació” liderada pel Kremlin, segons la interlocutòria del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, a la qual ha tingut accés l’ACN. L’institut armat ha escorcollat durant més de quatre hores el domicili de Soler a Igualada i se l’han emportat detingut al voltant de la una amb la intenció que passi a disposició judicial divendres.

El seu advocat, Benet Salellas, denuncia que Soler “no estaria detingut si no fos independentista” i atribueix l’operació a una “criminalització de l’activisme polític”. Ha apuntat que la mateixa interlocutòria diu que encara “s’ha de verificar correctament” la malversació.