Un confinament total però breu.

És la fórmula que defensen tant el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, com el degà del Col·legi de Metges, Jaume Padrós. Es tracta d’una mesura més dràstica i contundent que les noves restriccions de la Generalitat, però seria, entenen aquests experts, la solució a curt termini per frenar els contagis de covid-19.

Horcajada s’ha mostrat partidari per “donar un cop fort i després esglaonar a poc a poc”. I Padrós opina que “un tancament curs i intens” pot servir per preservar el sistema sanitari i evitar-ne el col·lapse. Fins i tot, ha dit, “pot ser millor per a l’economia”.

“Anem tard” versus “esperem que arribin a temps”

Tots dos divergeixen en la valoració que fan de les noves restriccions. Padrós considera que són unes “mesures necessàries” i assegura que el sector sanitari les reclamava de forma unànime: “Esperem que arribin a temps”. Però Horcajada dubta que siguin “prou eficients”:”El que estem veient als hospitals és que calen mesures molt contundents, ja que anem tard”.

En el que hi ha consens és que cal evitar un confinament total com al març. “Això seria un desastre per a tots”,  alerta Padrós. El doctor Horcajada assegura que seria un tallafoc del virus: “Sé que es busca un equilibri entre l’economia i la sanitat, però en aquest moment, quasi diria de fer un confinament complet, breu, per intentar donar un cop fort i després veure si es pot esglaonar a poc a poc”.

“Una locomotora desbocada”

Els professionals temen que la situació actual es converteixi en un segon “tsunami”, com va passar en la primera onada de la pandèmia. En els últims dies, l’Hospital del Mar ha triplicat el nombre de pacients ingressats per covid-19. “Això és com una locomotora que va a tota pastilla i que intentes frenar però que es trigarà un temps. Com més aviat posis el fre, més aviat s’aturarà. I ara va desbocada”, ha alertat el doctor.

A l’Hospital del Mar, hi ha ingressats en aquests moments més de 100 pacients amb coronavirus, mentre que a l’estiu el nombre s’havia mantingut més o menys estable en una trentena. Fa uns dies, en aquest centre barceloní hi havia una planta de pacients amb covid-19; ara n’hi ha tres i n’obriran una quarta.

Padrós admet que la situació és crítica i que alguns hospitals han començat a desprogramar visites i intervencions no urgents. “Això retarda el diagnòstic i els tractaments” i ha fet un toc d’alerta: “No abordar les patologies no covid-19 és el col·lapse del sistema sanitari”.

La segona onada “pot ser pitjor que la primera”

Tot i que els hospitals estan més preparats que a la primavera, els professionals estan cansats, en particular els especialistes en malalties infeccioses, que durant tots aquests mesos no han parat.

“El que ens fa por és que no puguem arribar si torna a haver-hi un tsunami. Ara no tenim la sensació de tsunami, sinó de pretsunami, per dir-ho d’alguna manera”, descriu el doctor Horcajada, que adverteix que, si no es prenen mesures a temps, la segona onada “pot ser pitjor que la primera”.